Fyra veckor kvar till Italiensemestern och en köksrenovering i antågande. Pengar måste sparas och skafferiet behöver rensas. Idag hittar jag, långt inne i skafferiet, ett paket vita och ett paket svarta bönor. Middagen är självskriven; det blir Chili con carne.
Här är dagens version av chili, ett hopkok av en fem-sex olika recept och diverse ingredienser som råkade finnas hemma:
blötlagda samt kokade vita och svarta bönor
1,5 kg högrev
3 gula lökar
400 g confiterad lök från frysen som jag verkligen borde göra slut på. Löken alltså, inte frysen.
1 msk spiskummin
3 msk paprikapulver
3 torkade chipotle-chili
4 röda, hemodlade och torkade chilisar i miniformat
2 msk trasiga rester av stjärnanis, från högst upp i kryddskåpet
4 stora vitlöksklyftor, skalade men hela
1 liter buljong från frysen som blivit över vid tidigare grytkok. Tror minsann det är rödvin i den.
2 msk salt
50 g mörk choklad
1. Blötlägg chilin i varmt vatten.
2. Hacka den gula löken.
3. Tina den confiterade löken i den största järngrytan (det är den som finns tillgänglig eftersom bönorna kokar, var för sig, i de mindre grytorna), lägg till den hackade gula löken och låt det fräsa en stund. Den confiterade löken innehåller så mycket olja att det inte behövs något extra fett.
4. Tillsätt spiskummin och paprikapulver och kör runt en minut eller så.
5. Hacka chilin och kör ner det i löken och kryddorna. Fortsätt med buljong, stjärnanis, vitlök och salt.
6. Lägg i köttet. I med det bara. Utan att bryna. Låt det puttra minst två timmar. Provsmaka då och då, inte för att det behövs utan för att det är gott.
(Gräv lite mer i skafferiet och hitta en halv påse Amaranth. Skulle inte det kunna användas i polentabiffar till lunchlåda? Koka två deciliter. Titta! Alla plattorna på spisen är upptagna!
Drabbas av kökshybris och kom på att det vore gott med nybakat bröd till chilin. Dom där baguetterna gick väl rätt fort att göra? Sätt i gång med bröddeg.
Kom på att det behövs lite omrörning i Amaranthen. För sent, det har redan fastnat en aning i botten.
Kom på att bönorna faktiskt är klara. För sent igen, de hann koka sönder. Fast bara lite grann. Det gör inget.
I mellantid: lugna den tonåriga sonen med att maten är klar om en timme eller så. Tonåring inte nöjd. Tonåring vill ha mat NU.
Smält honung, som ska penslas på baguetterna när de gräddas, i mikron. Gå tillbaka till spisen och rör om i chilin så att honungen kan passa på att koka över under tiden. Diska mikrons glasplatta. Kliv i lite spilld honung så att det klibbar under ena foten. )
7. Tillbaka till chilin, två timmar senare: hacka chokladen och lägg ner den i grytan, ös ner så mycket bönor som känns lagom. Låt det koka med i tio minuter eller så. Smaka av med salt.
Tonåring kommer ner till köket på blixtvisit för att hämta mat och försvinner lika fort upp igen till ett livsviktigt möte på World of Warcraft.
Ös upp chili. Ta en rejäl bit nybakat bröd. Häll upp en folköl. Ät i ensamhet eftersom sambon har konsert med sin orkester.
Köket i kaos. Polentabiffarna orkar jag inte göra idag, den kokta amaranthen åker in i kylskåpet. Men chilin blev god. Och det är två förpackningar mindre i skafferiet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Ha-ha-ha, här har jag en själsfrände tror jag! Storvulna planer som inte riktigt står i kontakt med verkligheten, nya idéer som tyvärr inte kan vänta tills imorgon, och sen när man ätit och adrenalinet sjunkit undan och alla resurser i kroppen är upptagna med matsmältning - DÅ ser man kaoset i köket och inser hur man har ställt till det för sig. Nåja, jag ska bara prata för mig själv, men det var hemskt kul att läsa liksom resten av din blogg!
Skicka en kommentar