lördag 9 maj 2009

Live från Skinnskatteberg

Mina damer och herrar, skafferiet presenterar stolt, för första gången i världshistorien: blogg direkt från landet i Skinnskatteberg tack vare det mobila bredband som mannen försetts med via jobbet (inklusive fri datatrafik) och vår ytte-pytte lilla netbook.

Vi tillbringar första helgen för året på lantstället med att städa, hugga ved samt spana efter murklor (har hittat några stenmurklor, men de kan man ju inte äta utan att riskera att falla ner död). De otacksamma kattkräken har inte alls njutit av lantluften utan har istället ägnat sig åt grupp-gosande i soffan.

IMG_7994

Alternativt grupp-gosande i mitt knä, vilket försvårat min surfande avsevärt.

IMG_7997

Och naturligtvis har det grillats. Man måste grilla när man är på landet.

Potatis, morot, palsternacka samt rödbeta ligger här och väntar på förkokning. En kvart för rödbetorna i egen kastrull (och jag lyssnar inte på ert gnällande om att rödbetor ska kokas hela och oskalade, lalalalalala, pekfingrarna i öronen), tio minuter för potatisarna och några minuter för morot och palsternacka.

IMG_8000

Ånga av och blanda med olivolja och kryddor. Vilket föranleder vissa problem när det totala kryddinnehavet, tutti, alles, inklusive allt, ser ut så här (jag lovar, detta är ingen förtäckt reklam för ett specifikt kryddföretag):

IMG_8002

Så kan det se ut i början av stugsäsongen när man dessutom delar hus med andra familjer inom den närmaste släkten. Vad tog vi med hem när vi stängde för vintern? Vad finns kvar? Har någon annan köpt nåt? Skratta ni, men i desperation blandade jag olivolja, salt, rosmarin och salvia med citronpeppar när jag insåg att det inte fanns någon som helst svartpeppar. Finmalen vitpeppar dock (atjoo! är min enda kommentar). Ni kan gärna hoppa över citronpepparen.

Lammkorv med rosmarin från Taylor & Jones.

IMG_8010

På med alltihop på grillen, vänd runt lite då och då. Teflongallret är mycket praktiskt om man vill slippa grönsaksbitar som ramlar ner i glöden.

IMG_8016

Mallorcanst, nej mallorkinskt, äh, vin från Mallorca som mannen turistimporterat. Slank ner som saft. Smakade lite som saft också. Men för fyrtio spänn var det klart prisvärt.

IMG_8020

Färdigt. Ah, underbara smak av briketter. Hade varit gott men någon slags sås, men det är så dags att komma på det nu.

IMG_8024

4 kommentarer:

Jessica sa...

Otacksamma kattkräk ja...
20 °, lite molnigt.

Anna sa...

Otacksamma är vad de är, här hemma sitter de och gnäller bakom ytterdörren hela tiden och när de nu får komma till landet där de får springa ute hur mycket de vill så ligger de bara och sover i soffan. Skandalöst!

Jessica sa...

Du sa att vädret inte var nåt vidare. det kanske blir för mycket natur på en gång liksom? Gnälla bakom ytterdörren hemma och så kommer man ut på landet, och Skinnskatteberg får ju sägas att avgjort vara landet, och då ska man ligga i soffan. Man kan undra vad de jamar för...
Har varit och känt på en sån stekpanna du har, den med öglorna, kallades paella-panna. Sedan hae de en massa mindre. Funderar på en liten för att rosta kryddor i. Opraktiskt att släpa på stekpannor över halva jorden, får ordna det där på nåt sätt.

Ormen sa...

Snälla,snälla,snälla(nu räcker det!!) plocka stenmurklorna och torka den i bitar, glöm dom i en burk till nästa år.
Nu (2010) har du den underbaraste kryddan, efter ordentlig avkokning, till sås och soppa. Det räcker med lite.....

Jag har aldrig dött!!