söndag 15 juni 2008

Bruschetta

Recept på bruschetta, ska man behöva det? Det är ju ursimpelt. Rosta bröd och ös på något. Men okej då, här kommer bruschettan som serverades till middag tillsammans med sallad, prusciutto och lite annat som fanns i kylskåpet.

bruschetta-1

250 g söta små körsbärstomater
0,5 msk salt, till exempel det smaskiga kryddsaltet med rosmarin, salvia och vitlök
kanske 200 g mozzarella, sista resterna av den vi rökte förra helgen
halv kruka basilika
rejäla brödskivor
1 vitlöksklyfta
lite olivolja

1. Dela tomaterna på hälften, kärna ur och skär sedan i små bitar.
2. Blanda tomater och salt, lägg i ett durkslag och låt ligga där så blir de lite marinerade och överflödig vätska försvinner.
3. Skär mozzarella i små tärningar och basilika i strimlor.
4. Skär vitlöken i yttepyttesmå bitar och blanda med olja. Eller använd en vitlökspress om du är lat. Eller så har man inte vitlöken i oljan alls utan gnuggar bara brödbitarna med en halverad klyfta. Vi lever i ett fritt land, välj vad du vill, jag tänker inte gnälla.
5. Blanda tomater, mozzarella och basilika.
6. Var beredd nu, här kommer den svåraste delen: in med brödskivorna i ugnen under grill 250-275 grader några minuter, pass på, inte gå iväg, inte göra något annat, stå bara och blåstirra på brödet, annars kommer det garanterat att bli bränt.
7. Ut med brödskivorna när de fått lite färg, vänd på dem och pensla med vitlöksoljan, in några minuter till. Ojoj, nu blir det svårt igen, blåstirra på brödet, uttala gärna lite besvärjelser och utför nåt med hög vidskeplighetsfaktor, typ dansa en liten dans, kasta salt över axeln eller nåt, och hoppas på att ugnsguden hör dig och låter bröden förbli obrända den här gången också.
8. Upp med brödskivorna på ett fat, på med tomatblandningen, in i ugnen en minut, bara så att osten börjar bli lite mjuk.
9. Ät omedelbart!

1 kommentar:

Anonym sa...

åh, verkar jättegott! :D