onsdag 8 juli 2009

Salsiccia

Förlåt mig, jag har syndat. I lördags röktes det fläsk, mozzarella och oliver, stoppades korv och lagades pizza. Blev det något dokumenterat? Nä. Inte ett dyft. Eller jo förresten, det finns några extremt suddiga bilder på korven (efter några glas vin är det svårt att hitta fokus?) men dem tänkte jag låta er slippa. Är inte det att synda, att fullkomligt slösa bort en sån hög av utmärkt bloggmaterial?

Men korvreceptet kan ni få, ursprunget kommer från Bruce Aidell's Complete Sausage Book, mängden kryddor och en del proportioner är ändrade. Och så har jag översatt de obegripliga pounds- och cups-måtten. Ska vi någonsin få se dagen när amerikanarna ansluter sig till den rationella och förnuftiga delen av världen? Jag bara undrar?

Och hörni, korv är urlätt att göra bara man har en köttkvarn med tillhörande korvhorn. Jag vill inte höra några protester, seså, ut i köket och sätt igång bara.

En batch salsiccia
1,5 kg skinka + 0,5 kg ister (eller två kilo fläskkarré, eller nåt kött + sidfläsk eller vad man vill, bara det är ganska så fett)
20 cl rött vin, eller lite mer kanske
6 vitlöksklyftor
3 msk fänkålsfrö
1 msk svartpeppar
1,5 msk salt
2 msk torkad oregano eller en hel del färsk

Kött och ister i bitar, fänkål och svartpeppar mortlat. Blanda rubbet och kör i köttkvarn.

Stek en liten biff och smaka av innan fjälstren stoppas med smeten, justera kryddningen efter behag. Och låt gärna korven ligga i kylskåpet till nästa dag innan den äts, det blir ännu bättre när smakerna får gotta till sig.

IMG_8215-1Fast idag plockades middagskorvarna från frysen och serverades med pasta och tomatsås.

7 kommentarer:

Jessica sa...

Har du sett boken Charcuterie av Michael Ruhlman? Undertiteln är The Craft of Salting, Curing and Smoking.
Har tittat i den och är mest sugen på ett recept på duck proscuitto och gravlax och snabbsaltade japanska fiskar men i övrigt så är det inget jag håller på med men du skulle nog tycka att den är kul.

Annika sa...

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Min man och jag har nu enhälligt beslutat att lämna vår Electolux-assisten på ölandet, och inhandla en Bosch. Du har starkt bidragit till detta beslut.
Korvhornen, som resulterar i sådana här salivdrypande inläögg, får bi ta med i investeringen. Samt en köttkvarn, så klart.

Anna sa...

Ja, jag har sneglat på Charcuterie och varit i valet och kvalet om jag ska köpa den. Är det nåt om riktig rökning i den? (inte nån fjösig indirekt grillning) Torrsaltning? Kanske måste ha den i alla fall :)

Annika, lägger du detta tunga ansvar på mig?!! Tänk om du blir besviken! Fast jag är mycket nöjd med Boschen. Framförallt vid bakning. Och så var det ju det där med korvhornen :) Och så är den ju röd :)

Jessica sa...

Jag är fel person att fråga om rökeri men den har roliga saker att göra, ankproscuitton då, pastrami, en massa terriner, korvar och grejer. Torrsaltning och pastrami är ju "dry rub", det älskar jag, dry rub. HAr lämnat tillbaka boken, annars kunde jag kolla mer noga om just rökandet men jag tänkte på dig när jag läste.

Fröken Dill sa...

Måste skaffa en köttkvarn! Går det bra med en gammaldags, manuell? Varmröker man oliver?
Undrar Dillen på semester

Anna sa...

Men förlåt Fröken Dill, jag har ju missat att svara dig. Jag har själv aldrig testat en manuell köttkvarn (men vem var det som hade skaffat en? Patrik? Andreas?) och jag vet inte om man kan sätta på korvhorn på en sån? Det finns manuella korvsprutor, det kanske går att få tag på på loppis eller dylikt? (finns ju även moderna varianter men de kostar en del)

Oliverna kallrökte vi, men en kort stund i ABU-rök borde ju också gå?

Fröken Dill sa...

Aha, kallrökta oliver...
Men köttkvarn/assistentproblemet kvarstår. Alt 1. Dyr assistent som inte får plats i mitt pyttekök, men som kanske skulle kunna få mig att börja baka.. Fast i så fall, vilken sort?
Alt 2. Elektrisk köttkvarn, betydligt mer begränsat anv. omårde, men billigare och något mindre fast ändå stor.
Alt 3. Manuell. Troligtvis ej så dyr, snygg, liten men svårhittad.
Funderingar kvarstår...