onsdag 18 november 2009

Snaps

Nu går det inte att undvika längre, julen är definitivt i antågande.

I helgen rev vi av årets första julmarknad i Färna, igår var det glöggpremiär hemma hos Husmodern, som ordnade en trevlig glöggprovning, och idag gjorde jag årets julsnapsar.

IMG_9423

Till vänster den traditionsenliga vaniljsnapsen, den kan vi inte vara utan. I år fick vaniljstängerna och kryddnejlikorna sällskap av en nypa kardemummakärnor.

I mitten en halv flaska brännvin och massor av svarta vinbär från frysen. Den varianten har jag inte gjort förut, det blir intressant.

Och till höger ett experiment; jag var på väg att slänga en förpackning Yogi-te (te och te förresten, det är inget te, bara kryddor: ingefära, kanel, fänkål, anis och lite annat), som sakta tynat bort mot total smaklöshet på en undanskymd plats i skafferiet, när jag kom på att det eventuellt kunde passa som kryddblandning för snaps. Så i stället för att åka ner i komposten fick det åka ner i en halv flaska brännvin tillsammans med en gnutta honung. Kanske blir det bra och kanske blir det fullkomligt odrickbart, det får visa sig om några veckor.

7 kommentarer:

Boel sa...

Låter som om experiment-snapsen kan bli rätt god! Det är kul att krydda snaps

görel sa...

Smart med Yogi-te som smaksättare! Och ja, det är inte långt till jul, det är bara att inse ... men det ska inte bli så stor affär i år. Skönt när barna blir stora!

Axel Hammarbäck sa...

Jag är väldigt ny till det här (blott 20 år), men tycker det vore kul att göra någon gång - silar man ur snapsen när den ska serveras, eller görs det vid annat tillfälle? Hur länge ska den stå och 'dra'?

Lillsnörpa sa...

Hur gick det med svartavinbärs brännvinet? Låter så gott! /Lillsnörpa

Fröken Dill sa...

Eftersom vi äter julbord med våra familjer har vi inte kryddat någon egen snaps. Jag önskar att J:s pappa hade gjort det för den polska vodkan vi fick som snaps igår var faktiskt i stort sett odrickbar. Förhoppningsvis blir det bättre idag på det riktiga julbordet. Imorgon väntar "det rikitigaste julbordet", min mammas. Phu.

Massa GOD JUL Anna
önskar fröken Dill

Anonym sa...

Hej!
Den 20 januari kl 20.00 börjar ”Landet brunsås” i SVT2, ett program för dig som äter. Varför äter vi svenskar som vi gör? Programledarna Henrik Schyffert, Erik Haag och matskribenten Lotta Lundgren söker efter svaren i vår egen kulturhistoria, i omvärldens influenser och i trenderna som påverkar vad vi ställer fram på middagsbordet. Experter i programmet är Mats-Eric Nilsson och Richard Tellström.
Om du vill titta på programmet i förväg mejla magdalena.lofstrom@svt.se så skickar jag dig en länk där du kan titta. Vänliga hälsningar Magdalena

Anna sa...

Hoppsan! Julen kom och gick och jag befann mig i bloggkoma. Men nu har jag börjat vakna till liv igen.

Yogi-snapsen blev enormt kryddig, riktigt bitsk (utan att vara besk, tack och lov), riktigt gott.

Svartvinbärssnapsen blev vackert mörkröd med rejäl vinbärssmak och en hel del syra. Kanske kan man bryta av med lite sötma för att förbättra men jag gillar grundidén.

Axel, det finns ett gäng olika skolor för hur det ska göras med kryddningen. Ett dygn i liten mängd sprit som späds ut till lagom styrka, en vecka i den slutliga mängden sprit, flera veckor ... Jag har oftast låtit kryddorna dra en vecka ungefär innan jag silar ifrån. Sedan förändras smaken med lagring så i en del recept ska man sila ifrån kryddorna och sedan låta flaskan stå några månader. Det är bara att prova sig fram.