Två tinade ankor i kombination med en inställd middag medförde att vi har livnärt oss på anka i olika former den senaste veckan. Inget jag klagar över direkt.
Först var det ankkorv på brösten (plus två extra bröst som jag köpte för att salta och torka, vilket jag i min oändliga lathet inte kom mig för) vilket blev både middag och lunch.
Låren konfiterades, och jag måste säga att det var de bästa konfiterade anklår jag tillagat, kryddat med ingefära, apelsinzest, stjärnanis och kanel, recept från Charcuterie. Fullkomligt lysande. Det blev två middagar eftersom sonen är tillfälligt utflugen och vi alltså bara är två personer hemma.
Sedan gjorde vi frikadeller av en klatt överbliven korvsmet och åt tillsammans med pasta och smörfrästa champinjoner.
Och till sist gjorde jag fina raviolis på resterna.
Sisådär tre liter ankskrov, kokade för att rendera fettet …
… blev till drygt en liter plockat ankkött.
Eftersom jag var så nöjd med konfitkryddningen fortsatte jag lite på samma spår; stjärnanis, kanel, en kakaoböna, kardemmumma.
Kött, en rejäl klatt ankfett, några kryddmått av den mortlade kryddblandningen samt salt och peppar …
… blir till köttmos efter svag uppvärmning och rejäl omrörning. Ankrillette antar jag att det kan kategoriseras som.
Serverades med lite ankbuljong till förrätt. Strålande gott.
Och nu har vi tre burkar ankrillette i kylen, två påsar korv i frysen, renderat fett samt lite ankbuljong kvar. De där ankorna är nästan som Särimner.
6 kommentarer:
Åh, du ankornas okrönkta drottning ;)! Hade jag bott i närheten av dig, hade du bklivit våldgästad.
Det finns fryst anka på den lokala butiken vid mitt jobb. Jag är mycket frestad av att följa ditt exempel.
Du hade varit så välkommen :) Jag brukar köpa fryst anka i någon av östasiat-butikerna, de brukar vara holländska och helt ok, dessutom betydligt billigare än på hallarna, har dock ingen aning om hur glada de var när de levde.
Skulle inte heller klaga om jag fick massa ankkött över... Supergott!
Tack för det här utmärkta tipset, jag satt och googlade på ankbuljong efter att ha styckat en härlig anka och ville ta vara på skrovet.
Nu har jag beställt "Charcuterie" från Adlibris, de där konfiterade anklåren vill jag ju göra :-D
Ankraviolin såg himmelsk ut!
Nämen, är det fortfarande nån som hittar hit? :) Charcuterie är verkligen en favorit som jag ständigt återkommer till, hoppas du kommer att gilla den lika mycket som jag, och det receptet på konfiterade anklår är fortfarande det bästa jag hittat.
När det gäller anka så kan aldrig ett blogginlägg bli för gammalt ;-)
Nu har jag gjort både en underbar buljong och ankraviolis på det jag skrapade ur skrovet efter buljongkokningen.
Tack för inspiration, och jag är övertygad om att jag kommer att gilla "Charcuterie".
Skicka en kommentar