måndag 9 april 2012

Grilla något

Jo, jag hade ju en plan för påskmaten, och här kommer det vi grillade på långfredagen. Fast jag tänkte flytta fokus från den fina biffen till såsen som serverades till. Klassisk bea är ovedersägligen gott, men man vet aldrig, kanske kan det bli ännu bättre? Hittade en variant i Hawksmoor at home som sades passa särskilt väl till hängmörat kött, jag var tvungen att testa.

P1000042
Klassisk bea-reduktion: shalottenlök, vinäger, pepparkorn, dragon.

P1000045
Knappt 2 matskedar silad reduktion, 1 matsked vatten och två äggulor.


P1000047
Vispa, vispa, vispa på ganska låg värme tills det blir fluffigt och puffigt.

P1000049
Hoppsan, här har 125 gram smör redan åkt ner. Det är svårt att hantera kamera samtidigt som man vispar med ena handen och skvätter i smält smör med den andra. Men nu kommer själva poängen med såsen: ost. Originalreceptet använder Stilton, jag tog 75 gram Kvibille som råkade finnas tillgänglig.

P1000053
Färdig sås!

P1000054 
Färdig sås med grillad biff, ugnsstekta svartrötter och grillade champinjoner.

Mycket gott, men aningens dominant, nästan så att det dränkte den fina biffen. Tror nog jag drar ner på mängden ost nästa gång, eller använder en mildare sort. Om det nu blir någon nästa gång, det finns ju så mycket annat som också måste testas!

7 kommentarer:

Jessica sa...

Du HAR varit saknad :)

Anna sa...

Jäklar vad snabbt det där kom! Jag är imponerad :)
Jag har tänkt (och sagt) så länge att jag ska börja med bloggandet igen, och nu kände jag att det inte finns några ursäkter längre, just do it.

Leif Lundgren sa...

"Man kan smaksätta bea med annat än chili."
Att jag inte tänkt på det förut. Genialt!

Jessica sa...

jag har haft kvar dig i min reader. I hopp om att du kanske förhoppningsvis eventuellt skulle börja blogga igen :). Cool spis.

Annika sa...

Stön! Ljuvligt! Hoppas du är tillbaka...ingen stress ;-)

Anna sa...

Jag är rent rörd av att ni hängde kvar genom min lilla formsvacka :)

Leif, bea med chili, mer specifikt chipotle-pasta, är en av mina favoritvarianter, slicka-tallriken-gott.

Jessica, spisen är låååångt ifrån cool. Eller så är det just vad den är eftersom det är svårt att få upp värmen ordentligt på den. Hursomhelst ljusår ifrån den 70 cm breda induktionshäll vi hade i huset.

Annika, det känns definitivt som att jag är tillbaka :)

Jessica sa...

men den SER åtminstone cool ut ;)