måndag 11 juni 2012

Kladdkaka

Jag läste Lucky Peach, David Changs väldigt nördiga mattidning, och där fanns en artikel om kladdkakans utveckling från ett prisbelönt tävlingsbidrag anno 1966, via Michel Bras chocolate coulant på 80-talet och fram till mikrokladdkakan.

Naturligtvis fanns recept på mikrokladdkaka med i artikeln. Jag har aldrig tillagat kakor i mikron förut, så det var jag tvungen att prova. Om mikrokaka är gott nog för David Chang så är det gott nog för mig! (ping Annika, som är ugnslös för tillfället!)
 Blinkar

Mängderna här nedan är ungefär det dubbla från ursprungsreceptet, som är tänkt till en person. En synnerligen hungrig person, kunde vi konstatera efteråt.

P1000432
Två ägg

P1000433
Knapp deciliter mjölk

P1000434
Knapp deciliter olja 

P1000436
Knapp deciliter mjöl

P1000437
Dryg deciliter socker, det blev råsocker.

P1000438
Halv deciliter kakao

P1000439
Knapp deciliter chokladknappar

P1000440
Lite vaniljpulver, lite salt

P1000441
Ner i två muggar. Hade jag tänkt lite så hade jag lagt i chokladknapparna först nu, då hade jag sluppit det rätt kladdiga stöket att försöka fördela knapparna jämt. Nå, det är inte alltid man är ett geni.

P1000443
In i mikron! (nej, den är inte helt ren, så ser det ut hos oss, nu går vi vidare)

P1000448
Efter fyra minuter på 750 watt; nästan chokladsufflé! Sällan har det varit så underhållande att glo in i en mikro, tyvärr gick det inte att fotografera den växande smeten genom mikrodörren (jag försökte verkligen, med fullkomligt värdelöst resultat), så ni får helt enkelt föreställa er hur det såg ut eller testa själva.

Receptet förordar två minuter på 1000 watt för hälften av smeten (i en mugg), jag drog till med fyra minuter på 750 watt (vilket är så mycket vår mikro kan klämma ur sig) för dubbla mängden, men det blev lite övergräddat på sina ställen.

P1000450
Pladoff! Med grädde till. Efter denna portion låg jag i soffan och sa mest uff, uff, nästa gång blir det ingen dubblering av mängden. Men smaken var det verkligen inget fel på.

1 kommentar:

Marja sa...

Wow, vilket häftigt recept! Har sparat och ska testa något liknande!

http://bakasockerfritt.blogg.se/