söndag 25 maj 2008

Bulgogi

Jodå, påsen med matvaror kom med hem från jobbet så i fredags blev det bulgogi.

Egentligen ska det vara löjligt tunnskuren entrecote till bulgogin och hade jag varit på det humöret hade jag köpt en hel entrecote-bit, lagt i frysen en stund, plockat fram skärmaskinen och fixat superdupertunna skivor. Men nu var jag inte på det humöret.

Få se, vad finns det för tunnskuret kött tillgängligt i frysdisken i alla affärerer? Renskav! Funkade utmärkt som substitut, under förutsättning att man uppskattar ren. Och det gör jag.

bulgogi-1

2 paket renskav
3 rejäla klyftor vitlök
25 g ingefära
en bit purjolök
3 msk soja
2 msk socker
1 msk honung
2 msk mirin (fast nu det blev madeira)
2 msk sesamolja
1 tsk svartpeppar

1. Halvtina renskaven och skär i strimlor
2. Riv vitlök och ingefära på finaste möjliga rivjärn (jag säger bara Microplane, vad skulle jag göra utan mina Microplane-rivjärn?)
3. Strimla purjolöken fint, det blev väl en 2-3 deciliter
4. Mortla svartpeppar och blanda ihop hela marinaden, ner med köttet.
5. Medan man kokar ris och fixar resten får köttet stå och gosa till sig
6. Stek köttet på hög värme, jag delade upp det på två stekpannor så att det inte skulle bli för mycket i varje panna.

Och vad har man till då? Ris och salladsblad och så lite av varje, sånt man gillar, den här gången blev det

  • Två sorters kimchi, på salladskål och på kålrot
  • Böngroddar som förvällts en halv minut och sedan på med lite salt och sesamolja. Och rostade sesamfrön (jag måste ju jobba på att få slut på de två förpackningar med sesamfrön jag har kvar).
  • Gurka i tunntunna skivor som fick en skvätt sherryvinäger på sig samt lite salt och chiliflingor.
  • Gochujang, fermenterad chilipasta, utrört med lite sesamolja (helst skulle det ha varit blandat med doenjang, fermenterad sojabönspasta).

Sedan kommer vi till själva monterandet. Ett salladsblad, lite ris, lite kött, lite annat och så viker man ihop det det hela till ett paket och stoppar i munnen. Gott.

bulgogi2-1
Och hur hade jag tänkt att få in det här i munnen?

3 kommentarer:

Jessika sa...

Tsk, var är namulerna då, va va va ;)?!?!
Coolt med renskav.
Hoppas allt går bra med det nya jobbet. Och skit i namulerna, jag äter inlagd gurka när det kniper, köpt om det är så ultraakut att ja, det är akut.

Anna sa...

Jaha, så böngroddarna dög inte som namul då, va, va, va? ;) (och hur mycket ska man orka engagera sig med matlagning en fredagkväll?)

Efter två veckor på nya jobbet börjar hjärnan lugna ner sig lite och det snurrar inte så mycket. Känner mig nästan normal igen :)

Jessika sa...

Inte omarinerade nej. ;) Men faktiskt det ska stå och marinera och vem orkar en fredag?!