onsdag 16 juli 2008

Fläsk och tofu

Här har vi en halv burk pulled pork från frysen (eller bråkat fläsk som det ju faktiskt heter på svenska*) och där har vi pak choi som jag har kännt ett omåttlig begär efter de senaste dagarna. Det ska det väl kunna bli nåt av? Öst möter väst eller nåt sånt. Och lite surf and turf (kan man räkna torkade räkor som surf?).

fläsk_tofu-1

Fläsk och grejer med inspiration från Lisa
300 g varmrökt, välkryddad, sönderfallande mör fläskkarré från frysen
0,5 dl torkade räkor
lite olja
en skvätt soja (en matsked eller två)
en lite mindre skvätt fisksås
2 tsk chiliflingor
200 g tofu (i det här fallet marinerad i tamari)
en rejäl näve limebasilika
en något mindre näve torkad thaibasilika som blötlagts
kanske två matskedar turistimporterad kokosnötssocker**
nudlar och pak choi

1. Läg räkorna i blöt i hett vatten
2. Hacka sönder karrén och räkorna i små, små, små bitar
3. Fräs karré och räkor i olja fem minuter eller så
4. Skvätta i soja, fisksås och chiliflingor, låt fräsa ett tag till
5. Skär tofun i tärningar, jobba hårt med att finfördela kokosnötssockret
6. Ner med tofu och socker, kör runt tills tofun är varm.
7. Någon gång under tiden där kokar man nudlar och bräserar pak choi.
8. Rör ner limebasilika, thaibasilika och nudlar i fläsket. Servera pak choi till.

*Det är alltså frågan om fläskkarré som vi kört i varmröken tills den bokstavligen faller sönder. Sedan kan man dra sönder köttet i små bitar med två gafflar. Bråka kan ha betydelsen bryta, krossa, söndersmula, jämför med att bråka lin, och bråkade kött gjorde man även i Sverige någon gång i dåtiden.

**Söt som en sockertopp!coconutsugar-1

4 kommentarer:

Jessika sa...

I levande tillstånd bodde ju de där räkorna i havet så nog är de surf ;)

Anna sa...

ja, det var ju så jag tänkte också :)

Lisa sa...

Bråkat fläsk är ju en fantastisk benämning!

Anna sa...

Men visst låter det bra! Tyvärr kan jag inte ta åt mig hela äran av att återuppliva uttrycket, Jens Linder har ett recept på bråkat lamm i Långkok, men jag är rätt säker på att jag läst eller hört det någon annan stans också, kan bara inte komma på var...