tisdag 11 augusti 2009

Rapport från Riga; La Boheme, Skyline bar

Torsdag kväll, vi är uppklädda och kliver en halv trappa ner till La Boheme, en av Rigas finkrogar. Vi har höga förväntningar; hemsidan ser bra ut, en av våra två guideböcker lämnar ett gott omdöme och vi fick rätt bra intryck när vi tidigare på dagen promenerade förbi och beställde bord.

Vår servitris är trevlig men lite stram och ger ett något ängsligt uttryck när vi frågar om menyn eller om vintips. Men det här ska nog bli bra, ska nog lösa sig på sikt.

IMG_8368Först dyker en liten amuse bouche upp i form av teskum. Rätt kul och uppfriskande. Men inte upphetsande.

 

 

 

 

 

Sedan förrätten: vaktel tillagad sous vide med en sås som jag redan glömt vad den är gjord av och chokladgelé. Köttet är utsökt, såsen god men potatisbitarna är menlösa och vad gör chokladen där egentligen? Den passade faktiskt inte alls ihop med resten.

IMG_8370

IMG_8371 Nästa ammis; en sorbet på röda vinbär som även den var trevligt uppfriskande. Fast inte så upphetsande heller.

 

 

Till varmrätt för mig: anka med en vinsås, potatispuré, kantareller och sötpotatis. Och ja, det är gott men ankan har dragits liiite för långt för min smak och den är lite för osalt och faktum är att jag tycker bäst om sötpotatisen.

IMG_8374

Mannens varmrätt: lamm med belugalinser. Även det gott men lammet har dragits aningens för långt.

IMG_8372

Min efterrätt: mille feuille med crème anglaise och jordgubbssorbet. Tusenbladen var precis lagom frasiga, vaniljsåsen fyllig och jordgubbssorbeten hade bra konsistens och smakade verkligen jordgubbe. Kvällens hit.

IMG_8378

Mannens efterrätt: crème brulée. Smaken bra men serverad lite för varm för mannens smak.

IMG_8380

För att summera det hela: det här är definitivt ett fine dining-ställe och ja, det var gott, men nu kommer det som avslöjar oss som de matsnobbar vi är. Det lyfte liksom aldrig. Vi fick aldrig den där ååhh-så-gott-känslan och det tycker jag gott man kan kräva när man betalar nästan tusen pix per skalle. Korrekt men opersonligt. Och tyvärr inte värt pengarna.

Efter middagen promenerar vi till Reval Hotel Latvija, tar hissen till 26:e våningen och avslutar kvällen med en drink medan solen går ner över Riga.

IMG_8392

Vi avnjuter utsikten från andra parkett eftersom de jämrans typerna på bilden parkerat på bästa platserna. Själva baren är rätt ordinär men utsikten är fantastisk. Ett besök är helt enkelt ett måste.

1 kommentar:

Tova sa...

Åh gud, det där fick definitivt mina smaklökar att dregla. (Inombords vill säga, har gäster hemma just nu)