lördag 10 juli 2010

Grillad vaktel

Okej, jag vet vad ni tänker nu. “Göööör de inget annat än grillar de där mänskorna?” Jo, det gör vi. I förrgår åt vi pasta. Och igår skulle vi ha ätit det här till middag men istället proppade vi oss fulla av ost och små korvar och kronärtskocksröra. Så, nu går vi över till något mer intressant.

Vaktlar är ynkligt små pippifåglar. Den som kom på att de kunde ätas måste ha varit desperat, för inte är det mycket kött på de små stackarna. Jag skänker dock en tacksamhetens tanke till den där desperata, uthungrade människan eftersom det lilla kött som finns är delikat. Kyckling i kubik. Smakrikt men inte så mycket viltsmak.

IMG_0426

Så små, så små.

IMG_0430

Uppklippta i ryggen, utfläkta och tilltryckta, på så sätt får de jämnare tjocklek och blir lättare att tillaga. På engelska använder man uttrycket “to butterfly”, men vad heter det på svenska? Laxfjäril finns ju men att fjärila en fågel låter minst sagt konstigt. Ser vaktlarna för övrigt inte lite kissnödiga ut?

IMG_0415

Marinad på salladslök, persilja, vitlök, timjan, rosmarin, citron och olja. Receptet från Ad Hoc at home som för övrigt är en mycket trevlig kokbok.

IMG_0434

Pippisarna inpackade med marinad. Det här gjorde jag igår morse med planen att grilla dem till middag, men så kom osten och korven i vägen och de blev liggandes i marinaden ett dygn till. Det gick bra det också.

IMG_0456

Torka av marinaden från fåglarna, annars blir det bränt, pensla med olja och salta. Sedan går det undan på grillen, tre minuter med skinnsidan neråt, två minuter på andra sidan.

IMG_0462

Kolla vilka skönheter!

IMG_0471

Grönsallad till. Saftigt kött, knaprigt salt skinn, lyxlunch!

7 kommentarer:

Jessica sa...

Är det en vaktel per person ungefär?
Ser gott ut :)

Anna sa...

En per person är lite i minsta laget, vi åt två var men så hade vi ju inte så mycket tillbehör heller. Jag vägde en av dem innan tillagning och den vägde 150 g. Inte mycket.

Jessica sa...

Små ja! Jag gillar fasan, första gången jag åt det blev jag förvånad över hur små de var. Jag hade tänkt mig lite kalkonstorlek, eller ja, större än en kyckling åtminstone.

Unknown sa...

Finns vaktel i vanliga butiker? Aldrig sett eller letat efter det förut.

Mvh Magnus

Anna sa...

Hm, jag har köpt vaktlar i saluhallarna, jag har inte ens letat i vanliga butiker, så jag vet faktiskt inte om det finns där. Kanske i frysdisken i någon välsorterad butik.

Fredrik sa...

Ser nästan ut som grodlår ;) Kan gissa att det var riktigt gott!

Anonym sa...

En välsorterad mellanöstern butik har troligen vaktel, jag såg frysta sådana senast idag, typ 45 kr för 4-5 stycken eller så