måndag 28 juli 2008

Röka sidfläsk, del 2

Väl tillbaks från landet var det hög tid att ta hand om sidfläsket från i måndags.

Igår tog vi ur fläsket från lagen och torkade det nogsamt med hushållspapper, för att sedan lägga tillbaks det i kylskåpet. Proffsiga baconmakare verkar ha avancerade faciliteter för att torka kött innan rökning och det är nog ingen dum idé. Torrare kött ger bättre rökning.

Rökarens liv är hårt; det var bara att gå upp när klockan ringde vid 6 för att montera rökgeneratorn och weberröken, koka kaffe, hämta tidningen och fixa allt annat nödvändigt innan den egentliga rökningen kunde påbörjas. Vid 06:45 lade jag på köttet. Notera den fina upphöjningen av röken med hjälp av färgburkar.

Baconrök-1

Ett orosmoln under kallrökning är fint väder. Många vittnar om svårigheter med att hålla nere temperaturen, men det var aldrig något problem. På morgonen höll röken 19 grader för att peaka vid 13-tiden på 33 grader (den stod hela tiden i skugga). Helt acceptabelt.

I halvtid tog vi av locket och passade då på att torka köttet ytterligare en gång.

BaconrökUtanlock-1

Efter 13:45 timmar av rökning togs principbeslutet att nu får det vara nog. Resultatet blev ganska snyggt om jag får säga det själv.

BaconrökFärdig-1

Smaken då? Mycket kraftig röksmak och något för salt, dock är jag extremt nöjd med tanke på att det var första försöket (trots allt godare än det mesta bacon jag ätit). Nästa gång kommer jag att ha en mindre salt lag (eller eventuellt torrsalta) och kanske kontrollera rökintensiteten något. Dagens bacon kommer jag nog inte använda som huvudingrediens utan snarare som smaksättare i grytor, sallader och liknande.

11 kommentarer:

Anonym sa...

spännande! "synd" bara att jag inte äter kött.

Anna sa...

Det är roligt att göra lite udda saker. Och vi är ju insnöade på rökt mat, lite knepigt med vegetariska varianter där dock :) (fast vi rökte mozarella för ett tag sedan)

Anonym sa...

Hej!

Fråga 1:
Hur mycket bacon blev det till slut?

Fråga 2:
Vad ska ni göra med allt bacon?

Johan Kanot

Anna sa...

Sidfläsket krymper inte så mycket när man kallröker så det blev ungefär lika mycket som vi hade från början (vi vägde aldrig efter rökning men drygt fyra kilo var det väl)

Och just nu ligger fläsket i frysen, förpackat i lagom stora portioner. Vi använder det som vanligt sidfläsk/bacon, det får åka ner i grytor och annat som smaksättare.

Janne sa...

Bäste Johan Kanot!

Dina frågor glädjer mej givetvis och jag kan meddela det var 4,8 kilo prima sidfläsk som åkte in i röken och 4,8 kilo bacon som kom ut (det förvandlades där inne).

På fråga 2 kan jag berätta att baconfläsket har hamnat runt magen som pondusförhöjande underhudsfett.

Med utmärkt respekt

Jan Tuba

Anonym sa...

Hej!

Fint rökeri!

Så mycket salt har jag till 10L vatten..
Jag har bara nitritsalt då jag röker mycket viltkött.
Färgen blir underbar.. har testat vanligt salt och det ser inte alls gott ut..
Saltlake är överlägset bäst... med rätt proportioner och tillräckligt lång saltningstid så blir det exakt likadant från gång till gång..
Torrsaltning är tidsberoende, tjockleksberoende och lite av ett lotteri..

Ska varmröka skinka, sidfläsk och bod i helgen, men kanske ska kallröka en bit också..

Min rökgenerator räcker ca 2 timmar.. kanske räcker att ha den igång 50% av tiden??

mvh
Martin

Janne sa...

Intressant!

På sista tiden har vi kört mycket varmrökning för bacon samt torrsaltning vilket har gett väldigt bra resultat. Kanske dags att lägga upp ett inlägg vid nästa bacon-makning.

Håller med om saltlake och proportioner.

Vad har du för rökgenerator?

Anonym sa...

Min rökgenerator är ett hemmabygge.
En fyrkantsprofil ca 40 cm hög 60x60 mm ca
I toppen sitter en ejektor som drivs av tryckluft (100 liter / timma) som blåser in röken i rökskåpet (tunna)
I botten av röret har jag ett spjäll som jag tänder genom, smat ytterligare lufttillskott från tryckluften.
Helt kall rök.. Kan nog röka under 10 grader på vintern utan problem.
Generatorn fyller jag med rökspån modell grövre som blivit vanligt på senare tid.. (så det inte blir tätt)..
I botten på rökskåpet har jag en 2kW elslinga med elektronisk termostat..
Kan skicka bilder..
mvh
MArtin

Janne sa...

Aha, fattar konstruktionen. Tack. Inga planer för mig att ändra någonting nu dock.

MormorMia sa...

Håller på att söka fakta om rökning då vi har en varmrökt men skulle vilja få till en kallrökt.
Du får gärna skicka en beskrivning till mig om du kan och har lust.
Vi fiskar och jagar så det vore kul att kunna förädla varorna på fler sätt än bara varmrökt och grilla.
Hälsningar Maria Harrysson
maria.skogsvik@gmail.com

Janne sa...

Tack för kommentaren! Har skickat mejl till dig med lite mer info och du får gärna komma med mer frågor så svarar jag när jag har tid.