söndag 19 oktober 2008

Fjärsing

Svängde förbi fiskdisken på Coop när vi veckohandlade idag och där låg ett gäng fina, färgglada fiskfiléer, brokiga i brunt och gult. Fjärsing var det. Och eftersom jag aldrig ätit det förut var jag ju tvungen att köpa. Jag funkar så helt enkelt.

Någon slags klocka ringde i bakhuvudet så jag var tvungen att göra en blogkoll när vi kom hem och, jovisst! det finns en fjärsing-artikel på Taffel. Där kan man lära sig det som min fiskhandlare redan upplyst mig om; att fjärsingen har giftiga taggar på ryggen och gälarna. Jag är tacksam över att jag slapp filea den själv.

Vi stekte våra filéer rakt upp och ner med lite salt och peppar och servade med potatis- och jordärtskocksmos samt broccoli. Första filéerna lade jag ner i stekpannan med skinnsidan neråt först och det var inte att rekommendera. Skrynk sa det och så drog skinnet ihop sig så att filén böjde sig i u-form. Det gick bättre när köttsidan fick åka ner först.

Det var riktigt gott och jag kommer säkert att köpa det igen men jag vet inte om jag håller med den gode Jens när det gäller smaken, vi tyckte nog att det var mer åt aborr-hållet än skaldjursaktigt. Men det kanske beror på var den är fångad och vad fisken ätit och bla, bla. bla, etc. etc.

fjärsing-1

Och vad säger ni om denna jordärtsskocka som ingick i potatismoset och som grävdes upp utanför köksdörren (jo, det är EN skocka):

skocka-1

I övrigt kan man notera att jämförelse-tändsticksasken kommer från japanska restaurangen Fujiyama som inte funnits på bra många år (jag var manisk tändsticksasksamlare ett tag och har många askar från ställen som inte längre finns), mitt främsta minne därifrån var när sonen inte var mer än två-tre år gammal och vi var där och det kom ut ett fat med ett konstfullt uppskuret äpple till honom. Det är sånt man kommer ihåg, små detaljer och ett bra bemötande. 

2 kommentarer:

görel sa...

Fjärsing, det låter som -- jag vad låter det som? En sup eller en vägsträcka (en halv fjärdingsväg eller så) kanske. Om en sådan nånsin kommer i min väg måste jag också prova den!

Imponerande skocka, på min ära.

Anna sa...

Eller något man räknar på danska. Hur det nu funkar, jag lär mig aldrig. Halvfjärs?
På taffel fanns ju rekommendationen att grilla den och det tror jag stenhårt på.