onsdag 8 oktober 2008

Mer älg!

Det är ju säsong för älg och annat vilt. Och så var det nedsatt pris så jag var tvungen att köpa, de där 30%-lapparna triggar verkligen min köplust. Idag en styckningsdel som måste vara matbranschens mest felstavade, hur svårt kan det vara att stava till entrecôte? Va? Egentligen?*

Efter svår beslutsångest över vad som skulle tillagas blev det till slut en nästan-tjälknöl.

älg-valnötsfräs

1 älgentrecôte, 600 g ungefär
Saltopeppar
6-7 dl vatten
0,5 dl salt
en näve enbär (hur många? tja, en tre-sju-tolv sådär, var inte så petig, jag räknade faktiskt inte)
rosmarin

1. Salta och peppra köttet runtom, bryn i het stekpanna.
2. Stoppa in i ugnen med digitaltermometer i, typ 150 grader, gärna lite kallare. Om man nu inte sätter igång med att laga köttet halv tio på kvällen och gärna vill komma i säng nån gång, då går det bra med 150 grader. Plocka ut när innertemperaturen på köttet är runt 60 grader. Ett bra tips är att sätta igång larmet på digitaltermometern så att det piper när det är färdigt, annars kan det hända att man går ut i köket och undrar varför det aldrig blir klart och upptäcker att det redan är uppe i 73 grader. Då kan man svära lite grann.
2. Under tiden köttet är i ugnen gör man i ordning marinaden. Och om jag tänkt lite hade jag hällt vatten och salt i den varma stekpannan efter att köttet var färdigbrynt. Nu gjorde jag inte det utan värmde vattnet för sig och löste upp saltet. Och så ner med kryddorna, mortla enbären lite.
3. När köttet är klart får det åka ner i den avsvalnade marinaden och ligga där över natten.
4. Innan servering kan köttet få stå en liten stund i ugn så att det blir ljummet. Sedan kan man skiva upp det och hälla nån annan marinad över, till exempel Taffel-Lisas valnötsfräs. Tyvärr överdoserade vi sardellerna lite så det kvävde den goda älgsmaken, försiktighet anbefalles alltså vad gäller sardellanvändning här!

Och till hade vi kokt nakenhavre med fräst morot, lök, kålrot och massor av gula kantareller. Rena rama lyxkäket en helt vanlig onsdag!

* Visst, det är nåt konstigt fjöfs över o-et men varför lyckas så många (mindre nogräknade) restauranger tolka det till en akut accent? "Få se, det var nåt märkligt tecken med, vilket var det och var ska jag sätta den? Hmm, det brukar ju vara nåt över e-en, entrecoté får det bli, det ser bra ut." Eller?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ha ha det ser helt perfekt ut både maten och stavningen!
Jag vill också ha älgkött snart...

Anna sa...

Jag sköter älgjakten i butiken :), men det hade ju inte varit fel att ha en jägare i bekantskapskretsen...

Jessica sa...

Det är ett bra tips att sätta på äggklockor och digitaltermometrar och sånt, ja. Jag brukar också glömma att sätta på dem vilket blir särskilt besvärligt när man bakar. När i själva h--e satte jag in den j--a kakan i ugnen? Den jag svär mest åt är mig själv. Nuförtiden försöker jag alltid kasta ett öga på köksklockan också om jag nu händelsevis missar att sätta på den eländiga äggklockan.

Anna sa...

Jo, jag brukar också försöka kolla på klockan samtidigt som jag sätter igång timern. För det mesta brukar jag glömma bort hur mycket den var ändå. Men man känner ju när det börjar lukta bränt i alla fall... :)