tisdag 28 oktober 2008

Gädda

De finns de som tycker att gädda är torrt, träigt och tråkigt. Dessa människor har inte upptäckt meningen med gäddans existens: att ingå i en ugnsbakad gäddfärs. Det blir helt enkelt inte bättre än så här.

gäddfärs-1

Gäddfärs
500 g gäddfilé
knappt en matsked salt
150 g smör
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
4 ägg
2 msk hummerfond
1 msk potatismjöl (eller majsmjöl eller nåt sånt)
1 msk dillfrön
lite chili (chili & lime + 2 krm dammig cayennepeppar blev det idag)
hade jag nån mer krydda i? tror inte det, men kan inte lova

1. Ta fram smöret en stund i förväg så det blir rumstempererat. 
2. Mixa gäddan till fullständigt mos. Är man dålig på att filea spelar det ingen roll, kvarlämnade ben massakreras ändå.
3. I med allt annat och mixa lite till.
4. Stek en klutt och smaka av, justera kanske kryddningen lite.
5. Ner med allt i en smord 1,5-liters ugnsform. Släpp formen några gånger från en decimeters höjd eller så. För att bli av med luftbubblor brukar de säga, men förakta inte nöjesfaktorn i att höra formen klonka vid landning och se smeten klofsa till en aning.
5. Grädda i vattenbad en timme ungefär, 175 grader. Det går bra utan vattenbad också, då får den en gräddad yta som på bilden ovan (eftersom jag denna gång struntade i vattenbadet).

Idag blev det nån slags potatissallad till; mandelpotatis, vinägrett, schalottenlök, spenat samt mangoldblad. Och så sås av yoghurt, dill, gnutta salt och en slurk av den goda, gräsiga olivoljan.

3 kommentarer:

Jessica sa...

Egenfiskad?

Gädda är hemskt gott :)

Bendel sa...

Kan inte instämma mer, gädda är verkligen utmärkt till färs, binder fint och gott!

Anna sa...

Japp, egenfiskad gädda, från Skinnskatteberg. Grannen tar hand om gösarna och de stora gäddorna. Vi tar de små gäddorna och de små abborrarna... Eller vi och vi, det är mannen som fiskar. Jag tycker om att fiska så länge jag inte får napp.

Och visst är det så, gäddan är bästa fisken att göra färs av och den gör sig som allra bäst som färs dessutom. Underbart.