söndag 14 december 2008

Karré och risotto

Mer avancerad matlagning, både ugn och platta!

En bit fläskkarré inhandlades på Dennis chark igår, vår nya köttbutik i Spånga som öppnade förra fredagen. Massor av kunder! Hoppas det fortsätter så. Vi skulle ha ätit karrén igår men så blev vi blixtinbjudna på middag så den tillagades idag istället.

Jag hade väl tänkt använda en gryta här, men ugnen i den lilla bänkspisen är så liten att ingen av våra grytor går in. Så det fick bli en ugnsform som täcktes med folie istället.

karre-1

ungefär 1 kilo karré med ben
salt
peppar
sista matskeden Chili & cacao 
en matsked paprikapulver

några gula lökar
lite salt
gnutta socker
några morötter
några palsternackor
matsked tomatpuré
kanelstång
en torkad chili
ett glas vitt vin
ett glas vatten
kalvfond

1. Karrén blev ingniden med salt, peppar, chili & cacao och paprikapulver och så fick den åka in med köttsidan neråt i en kvart i en ugnsform med olja i.
2. Samtidigt fick den strimlade löken åka ner i en stekpanna med smör och olja och så fick den bryna sakta i en kvart. Salt och socker de sista minuterna.
3. Upp med karrén ur formen en stund och så ner med skivad morot och palsternacka, vin, vatten, tomatpuré, kanelstång, smulad chili och lite kalvfond. Ner med karrén igen, på med folie och in i ugnen, tre-fyra timmar eller så, 150-175 grader. Det blir underbart mört när det får puttra så länge och i den låga värmen blir grönsakerna inte överkokta, jag tyckte nog att grönsakerna blev bäst av allt. Lustigt nog kändes det nästan som om det smakade äpple, det måste vara kanelen som luras.

Till åt vi en av risottosarna som jag köpte på Det goda köket, denna gång med kronärtsskocka. Lite väl salt kanske, annars var den finemang.

Inga kommentarer: