söndag 25 januari 2009

Grillad kyckling

Som sagt, dags för årets första grillning; en gigantisk kyckling från Hagby gård.

grillad kyckling-1

Först en saltlag: en deciliter salt per liter vatten. Det krävdes nästan tre liter vatten för att täcka denna monsterkyckling i den största plastbunke vi har så tre liter vatten och tre deciliter salt. Kycklingen får ligga i saltlagen en timme eller två. Kanske tre. Sedan är det dags för rub.

Rub till en monsterkyckling
2 tsk korianderfrön
2 tsk paprika
1 liten hel torkad chili
1 tsk spiskummin
2 msk pressad apelsin
1 msk pressad lime
1 msk olivolja
2 klyftor vitlök, rivna till mos

Mixa de torra kryddorna, blanda med pressad citrus, olivolja och vitlök, massera kycklingen med rubben.

Eftersom vi råkade ha alldeles för många citroner vars skal har förbrukats i andra maträtter tog jag tre citroner, skar dem i bitar, blandade med salt, olivolja, rätt stor mängder hackad oregano och timjan samt några vitlöksklyftor och proppade in det hela inuti kycklingen.

På med kycklingen på grillen där briketterna skuffats upp i en hög på ena sidan, kycklingen får ligga på andra sidan så det blir indirekt värme. Två bitar äppelträ på briketterna. Bröstsida ner en halvtimme, vänd 180 grader fortfarande bröstsida ner, vänd bröstsidan upp en halvtimme, 180 grader runt och en halvtimme till. Ungefär. Vi stoppade in en termometer på slutet och plockade ut när det var runt sjuttio grader. Nästa gång blir det en mindre mängd briketter, skinnet blev lite väl bränt men klubborna blev helt perfekta; saftiga och med härlig röksmak.

Potatisen kokas i bitar, ut på en plåt, tryck till bitarna lite grann. Mixa olivolja, oregano, salt, peppar, vinäger. Häll blandningen över potatisen och rör runt. 225 grader i en halvtimme, på med grillen och kör tills bitarna fått fin färg. Knaprig och kryddig utsida, mjukt inuti, underbart gott.

11 kommentarer:

Jessica sa...

Alltså grillat utomhus i mojängen??
Vattentät alltså?!
Här har det fallit snöblandat regn hela dagen.

Patrik sa...

dom är verkligen gigantiska dom där kycklingarna, både hagby gårds och bosarps, jag blir lika paff varje gång jag ser dom

Anna sa...

Jag säger bara veranda med tak.

Anna sa...

Fullkomligt enorma, nästan läskigt!

Anonym sa...

Snygg blog! Hit kommer jag gärna tillbaka!!

Mvh // Janne

Anna sa...

Du är mer än välkommen, Janne! :)

Caroline sa...

Spännande recept du har! Hit kommer jag igen och kikar! Ha en trevlig kväll!

http://systrarnayster.blogg.se

Anna sa...

Men nu blir jag ju nästan generad av alla komplimanger. Rodnar ödmjukast :)

Anonym sa...

Å, grillat som är så gott och en sån där stor mumsig fågel. Det kan bara inte bli fel!

Måste snarast ladda min kamín med grillbriketter. Det går utmärkt att grilla i den.

Hälsar fröken Dill

Anna sa...

Grilla i kaminen! Coolt. Att vi inte kommit på det själva.

Anonym sa...

Öppen spis, kakelugn, järnkamin o s v, är man lyckligt lottad att ha en fungerande sådan går det alldeles utmärkt att grilla i den! Om det inte är så mycket som ska grillas brukar glöden efter en vanlig brasa räcka, annars får man ladda med kol eller briketter.

Lycka till med fortsatt grillning!

Många hälsningar från fröken Dill