lördag 24 januari 2009

Rökt vildandbröst

Ett väldigt trevligt projekt i Örebro har gjort att jag då och då skjutsar kollegor fram och tillbaks till Stockholm. Senast var det Per som satt i passagerarsätet, och han hade den goda, men enerverande, smaken att prata risotto större delen av tiden. Ett sug uppstod som tillfredställdes ikväll. Det blev tryffelrisotto med rökt vildandsbröst och grönsallad.

vildand-1

Tryfflerisotto
Duktig skvätt olivolja
2-3 schalottenlökar
4 dl aborioris
2,5 dl valfritt vittjut
Salt och peppar
Tryffel (svamp, pasta eller både och som i det här fallet)
8 dl hönsbuljong (eller om det finns någon annan trevlig buljong av ätbar fågel som till exempel anka)
Rejält med parmesan och smör (2,5 dl respektive 30 gram om du fegar, på restaurang får du definitivt mer smör)

1. Sätt på två plattor på den splitternya induktionshällen på lagom effekt
2. Låt hönsbuljongen skjuda
3. Fräs lök och ris i olivolja
4. Tjoffa på vinet samtidigt som du sänker effekten så att det bara småputtrar
5. Klutta i lite tryffelpasta
6. Kom på att du har lite riktig tryffelsvamp från gnestatrakten, smula, och häll i
7. Rör hela tiden, och späd på med buljongen så att det precis täcker (syftet är att riskornen ska nötas mot varandra)
8. Fortsätt att röra, sippa lite vin, klutta i lite mer tryffelpasta, smaka av, salta och peppra, smaka av osv
9. Klart

När risotton är klar är det bara att joxa ihop en sallad (i det här fallet spenat, sugar snaps, avocado, körbärstomater och spenat) och skära upp den goda vildanden (Bondens matbod).

Vad gäller tryffelpastan har jag köpt den på Mariannes fisk i Spånga. Två saker: den är jättegod och den är svindyr. Det viktiga är att känna att inköpet är okej så att det bara är att klutta på. Allt för många restaurangrätter som utlovat tryffel har inte smakat någon speciellt. SLÖSA!

PS. För er fina människor som hade vänligheten att komplimentera min frus fantastiskt tjusiga örhängen vill jag bara påminna om det här inlägget: Nästan matrelaterat. Jag är mycket nöjd och stolt. DS.

Inga kommentarer: