Såhär i slutspurten av semestern och efter tre dagars maratonätande i Riga känns allt helt enkelt lite fullt. Middagarna blir nåt i den här stilen.
En bit fläskkarré inhandlad på Dennis Kött (där jag blev niad vilket var en märklig upplevelse).
Ingredienser till marinad; honung, mirin, soya, goucho-jang, ingefära.
Halv deciliter soya, halv deciliter mirin, dryg msk honung, dryg msk goucho-jang, en tredjedel av ingefäran ovanför i rivet skick och så en skvätt whiskey eftersom det är så gott.
Marinad och kött sammanfört. In i kylskåpet en sex-sju timmar eller ännu längre. Vänd lite då och då.
Torka av, salta lite extra och upp på grillen. Cobben fick stå till tjänst idag.
Efter ungefär 1,5 timme nådde köttet nästan 70 grader.
Servererat med ångade grönsaker marinerade i hälften soya/hälften mirin och lite honung. Stekytan på köttet blev helt underbar; salt och ingefärig. Nästa gång ska vi använda samma marinad till skivor av karré så får man den mumsiga smaken på större yta.
5 kommentarer:
Mums! Och perfekt med ångade grönsaker till. Det är verkligen underskattat.
Ångade grönsaker är finemang. Och så har jag fastnat i det här med att tillaga dem först och hälla på nåt efteråt, det brukar alltid finnas nåt sånt på Matdistriktet, där jag brukar hämta lunch ibland, och det är alltid så himla gott.
Goucho jang har inte jag i mina skåp, vad är det och hur smakar det?
Ja, vad är goucho-jang?
gochujang, som det tydligen skulle stavas (fast det är ju ett elände med de där transkriberade orden, det kryllar av olika stavningar), är en koreansk fermenterad chilipasta.
Finns bland annat på Omi Food och Korean Food.
Den har en trevligt "rund" styrka, inte så där stickigt starkt. Och inte värre än att man kan ta sig en liten smakbit direkt ur burken. Mycket gott.
Skicka en kommentar