torsdag 22 maj 2008

Röra, typ kinesiskt

I frysen hemma ett paket älgskav. I kylskåpet på jobbet kålrotskimchi, böngroddar och chiliflingor inköpta på Korean Food. Tanken var väl att allt skulle sammanföras till nåt slags bulgogi-aktigt men än har jag inte lyckats med det svåraste; att komma ihåg påsen på jobbet och ta med den hem. Om jag väntar nog länge kanske påsen kryper iväg av sig själv?

Ändrade planer som vanligt alltså. Det blev nån slags röra som blev typ kinesisk. Föredömligt fort gick det och smakade rätt bra, då kan man förlåta att utseendet blev lite sådär.

älgskavsröra-1

240 g älgskav
200 g fast tofu
350 g vitkål
1 tsk hela fänkålsfrön
1 tsk sichuanpeppar
1 kanelstång
1 stjärnanis
några kryddnejlikor
skvätt chinkiangvinäger
skvätt kinesisk soja
några matskedar svart bönsås
sesamolja

1. Rosta kryddorna i torr stekpanna några minuter tills det luktar lite jul i köket, mortla eller mixa till pulver.
2. Finstrimla vitkål (det är bra att ha en mandolin) skär tofun i lagoma ätbitar
3. Fräs älgskaven i lite sesamolja, på med kryddorna och fräs lite till.
4. Ner med vitkål, tofu och sånt man kan hitta när man rotar runt i kylskåp och skafferi (vilket alltså blev chinkiangvinäger, soja och bönsås). Rör runt tills vitkålen blivit aningens mjuk och allt ser ut som fyra nyanser av brunt. Klart! Ät med ris.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Ville bara säga att du har väldigt trevlig blogg :)
Roligt att se alla bilder på dina matverk!

trevlig helg!
mvh
Linda

Anna sa...

Tack Linda! En trevlig helg till dig också :)