Under högtidliga former bärgades större delen av skörden från vårt trädgårdsland. De två rödbetorna alltså. Vad som saknades i ren numerär togs dock igen i vikt, det var två minst sagt rediga rödbetor. Rena monster. Utan blast blev det 800 gram tillsammans.
Och se så snygga de är. Okej. De kanske ser ordinära ut på bilden, men de är riktigt snygga. Sorten är Bulls Blood och de gör skäl för namnet, oxblodsröda uppifrån och ner samt utifrån och in. Faktum är att den mörka blasten är en av anledningarna till varför jag valt den här sorten varje år. Det ser nämligen rysligt tjusigt ut i trädgårdslandet. Helst när de är fler än två.
Så idag blir det en rödbetsfavorit; rödbetssoppa. I princip samma som här, men idag fick vitkålen och vinägern stå tillbaka för en burk syrade morötter, vilket fungerade lika bra.
Rödbetssoppa för en liten armada. Eller åtminstone till två middagar (beroende på hur stora rödbetor man har och hur hungrig man är).
2 gigantiska rödbetor. Eller kanske några fler av mer ordinär storlek. Och så stjälkarna och de snyggaste bladen, de som inte massakrerats av sniglarna alltså.
1 jättebamsing till lök
1 burk syrade morötter (380g)
300 g av det hemrökta fläsket
1 msk hel kummin
1 msk paprikapulver
1 tsk mortlade svartpepparkorn
buljong så det täcker
salt
1. Skala och riv rödbetorna, hacka stjälkar och blad, hacka löken, skär fläsket i bitar.
2. Ner med allt i en kastrull, inklusive kryddor. Häll på buljong så det täcker. I med lite salt.
3. Koka 20-30 minuter, smaka av med mer salt om det behövs. Knäckebrödsmacka med ost passar ypperligt till.
6 kommentarer:
Är du säker på att ni inte har dopat dom?!? ;) ;)
Tja, det var ju ganska gott om plats runtomkring... det fanns väl utrymme för att svälla ut...
Det ser så himla gott ut med rödbetsoppa men jag övar på det. Fläsket i låter gott det!
Karin: Fläsk, kummin och nåt syrligt (vinäger eller som i det här fallet de syrade morötterna) är obligatoriskt och inget av det må uteslutas! :)
Rödbetor som både är så nyttigt och gott
Och snygga, inte att förglömma.
Skicka en kommentar