tisdag 4 maj 2010

Goda, grillade kycklingen

Jag fortsätter att tjata om saltlag, för det funkar. När man grillar kyckling till exempel.

Man tar en lagom stor kyckling, en 2,2 kilos Hagby Gård-pippi är alldeles lagom, och lägger den i blöt. Gärna kvällen innan tillagning.

IMG_9959

Blöt kan, för just det här tillfället, närmare definieras som tre liter vatten, 150 g salt, två citroner, ett gäng vitlöksklyftor, de ganska sorgliga resterna av en rosmarinruska, en näve lagerblad samt en hel del krossad svartpeppar. Citronsaften pressades ut i största delen av vattnet och saltet fick följa efter. Kryddorna och citronskalen fick ett uppkok med resten av vattnet. Blanda, blanda, svalna. Kycklingen plumsar i när lagen är kall .

I god tid, jag upprepar: i god tid, innan det är dags för grillning plockas kycklingen upp ur lagen och torkas nogsamt av. Rubba med en trevlig kryddblandning. Eller, va fanken, hittar du någon dammig grillkrydda långt inne i något skåp funkar det säker bra det också. Örtsalt blir dock lite väl salt, tro på mitt ord. Rubba in ordentligt; inne i buken, under bröstskinnet, överallt. Låt sedan kycklingen vila en bra stund på köksbänken så skinnet torkar och pippin tempereras lite. Är du kinkig med rumstemperaturen får den väl ligga i kylskåpet, utan övertäckning dock.

IMG_9968

Så är det dags för grillningen. Skorstenständare från Weber fylls ungefär trekvartsfull med briketter, vi brukar använda Landmann-briketter. Har du någon annan sorts skorstenständare, eller ingen alls, lämnar jag dig helt i sticket, sorry, du får själv klura ut hur mycket som behövs. Och häll nu inte ut briketterna i grillen för tidigt, du vet att du kommer att ångra dig, helt grå ska de vara.

Tända briketter hälls på ena sidan av grillen, kycklingen läggs på andra sidan med digitaltermometer monterad. Kanske någon träbit på briketterna för mer röksmak och så locket på. Vänd på pippin fyra gånger under grillningen och plocka ut när termometern står på sjuttio grader, räkna med 1-1,5 timme beroende på hur stor kycklingen är och hur varma briketterna är.

Här ser vi uppdelningen av kyckling och briketter.

IMG_9969

Och här en lite bättre bild på kycklingen, ser den inte fenomenalt trevlig ut? Knaprigt, härligt skinn, saftigt kött.

IMG_9973

Dagens tillbehör: sparris, sallad, ramslökssmör. Brödet kom inte med på bild.

IMG_9974

5 kommentarer:

yasemin sa...

Åhhh så fräsch bild med det gröna. Fin bild.

Mikkan sa...

är detta bra att göra också inför sedvanlig ugnstillagning tro?

Anna sa...

Tack, Yasemin!

Mikkan: absolut.

Fröken Dill sa...

Måste testa! J hallucinerar fortfarande om en ekologisk kyckling som helgrillades förra året. Utan rimning, men det låter som ett definitivt tillskott.
Tycker fröken Dill

Anna sa...

Testa, testa, frk Dill! Jag tycker det blir väldigt bra.