måndag 31 maj 2010

Oxbringa

Säg hej och välkommen till det senaste tillskottet i vårt grillmenageri:

IMG_0220

Minnesgoda läsare kanske blir lite förbryllade nu, finns det inte redan en Cobb i det där menageriet? Jodå, vi har en av äldre modell och när den fick en spricka i plasthöljet blev den snabbt transporterad till landet för att ge plats åt denna top-of-the-line-enhet av senare årsmodell med metallhölje.

Cobben kräver extremt få briketter, det räcker med sisådär åtta stycken, och den håller värmen imponerande länge. Vi använder den oftast till sådant som man kör på indirekt värme i en vanligt grill, hel kyckling till exempel. Den här gången gjorde jag ett extremtest med en liten oxbringa, vilket ju är en styckningsdel som verkligen kräver low and slow-tillagning för att bli riktigt mört. Kan det funka i Cobben?*

IMG_0195 Mixar en rub på paprikapulver, senapsfrö, fänkål, bockhornsklöver, svartpeppar, lagerblad och salt. Den ska jag komma ihåg, gillade fänkålen.
IMG_0200 Oxbringan inmojsad med rub. Så fick den ligga över dagen i kylskåpet.
IMG_0204 Och här efter tre timmar i cobben. En förkolnad klump.
IMG_0209 Fast det var inte så farligt efter att vi skrapat av det yttersta lagret, fänkålssmaken kändes fortfarande, smaken var det inget fel på, men det var inte direkt mört.

Coleslawen fick en extra kick av en överbliven bit fetaost, det ska jag också komma ihåg, oväntat bra!

Nä, nästa gång det blir oxbringa ska den tillagas i Bulleten, riktigt länge så den blir smältande mör och rökig. Och Cobben får ägna sig åt små stekar och kycklingar, det är vad den gör bäst.

*ja, det är klart det var en dödfödd idé redan från början, men jag var tvungen att testa ändå.

8 kommentarer:

Fredric L sa...

Tror du inte det skulle funka med en timme 'naket' ,ett par tre timmar inlindat hårt ifolie och kanske någon timmes vila utanför kobben i folie (för att använda några trix ur bbq-boken).

Anna sa...

Ja, vila inpackat efter är ju för det mesta en god idé. När vi kör karré i röken, typ pulled pork, får den åka ner inlindad i folie och handdukar i en kylväska (utan kylklampar då) någon timme, det brukar göra gott för slutresultatet. Det skulle vi kunna testa på landet på gammel-cobben, hemma föredrar jag nog röken ändå :)

Fredric L sa...

Anledningen till att jag undrar är att jag själv har funderat på en Kubb till landet (alternativt att försöka bygga en en 'pottery-bbq' ala Alton Brown).
Vet du vilken temeratur man kan få ner Kubben i som håller sig åtminstone en smula över tiden?
Ligger det över 150C man kanske kompensera hjälpligt med folie och kortare tider i Kubben gentemot WSM̈́'en som jag också hellre använder här hemma. F
Och drar man igång stora röken vill man gärna fylla den när man ändå är igång - och det är ju inte alltid man tänkt på att köpa typ 3-5kg kött :)

Anna sa...

Har faktiskt inte kollat innertemperaturen på Cobben, men en hel kyckling tar kanske 1,5 timmar beroende på storlek så nånstans runt 150 grader är nog en rimlig gissning. Fast vi har noterat att det verkar vara mer drag i den här nyare modellen, känns som att temperaturen ligger något högre än i den äldre.

Och jag håller med dig med mängden, det var anledningen till att jag testade den här lilla oxbringan (1,2 kg), känns lite löjligt med Bulleten då.

Men jag gillar Cobben, den har sina fördelar, inget man lägger en porterhouse eller entrecote på men kyckling, små stekar och korvar funkar utmärkt. Lite träspån krävs för att få till grillsmaken. Och grillgallret ska man ha för indirekt grillning.

Fredric L sa...

Ok, jag funderar allvarligt på att beställa en cobb, så ursäkta en sista fråga. Hur reglerar man tempraturen? Kan man styra luft-tillförseln eller mängden bränsle för att få den temperatur & tillagnings-tid man vill ha? Hm, utryckt på ett annat sätt: styr man man med mängden bränsle, eller med ventiler?

Janne sa...

Hej! Finns inga ventiler på Cobben, utan enda möjligheterna är att minska antalet briketter eller att ta bort locket. Tyvärr har vi inte fixat grillgaller än som höjer maten en bit från stekytan (gamla gallret hängde med gamla cobben till gamla stugan). Tror att ett problem vid tillagningen var just att oxbringan stektes hårt. Gillar dock ditt förslag från första kommentaren. Borde testas.

Anna sa...

Ah, nu hittade jag pottery-bbq'n, stencool!

Fredric L sa...

Visst blev det en Cobb tillslut. Den har vart med landet under semestern och visa vad sen går för. Eftersom vi saknar ugn där fick den jobba en hel del. Efter en enkel premiär med hel kyckling fick den bl.a ta i itu med allt från äppel- & hallon-pajer, potatisgratäng och pan-pizzor till vilt-stekar och t.o.m. en 5-6 timmars pulled pork. När man fått lite känsla för när maten ska upp på gallret funkade den galant. Direkt grillning eller kort indirekt görs bättre på kolgrillen, men som enkel ugn var den kanon! Tack för tipset!!
(Och nu när jag är tillbaka till riktiga köttdiskar ska leta rätt på några sådandär lammhjärtan också...)