måndag 21 april 2008

Warbat...

...blev det till efterrätt i lördags. Lite pyssligt var det allt att göra dem men ack så gott det blev.

warbat-1

Det är alltså frågan om en slags baklava, fast med typ färskost istället för nötter inuti. Smör och sockerlag och goda grejer, inget för mannens renlevnadsgrej men sonen och jag uppoffrar oss.

Warbat, sisådär 12 stycken
ett paket fillodeg
75 g smör
drygt 1 dl kaymak (när jag letat info om warbat har ashtar/ashtah nämnts, det beskrivs också som ett slags clotted cream så jag antar att kaymak är i princip detsamma, ricotta har också använts i en del recept)
2 dl socker
1 dl vatten
1 tsk rosen- eller apelsinblomsvatten
2 tsk pressad citron
0,5 dl skalade och hackade pistaschnötter (om du har saltade pistaschnötter, gnugga dem i en handduk så försvinner en del av saltet och så blir man av med det mesta av det inre skalet)

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Koka socker och vatten i kastrull några minuter tills det blir lite simmigt, det ska inte gå över 110 grader för då kommer det att bli lite väl trögflytande när det kallnar. Blanda ner rosen- eller apelsinblomsvatten och pressad citron. Ställ åt sidan och låt svalna.
3. Smält smöret.
4. Då kan vi köra igång. Ta ett blad fillodeg, täck resten med en handduk så de inte torkar. Pensla smör på ena halvan av fillodegen. Eller egentligen räcker det med att stänka ut smör och dutta ut det försiktigt med penseln. Det är inte så noga om allt blir täckt med smör, det kommer att bli nog smörigt ändå, lita på mig. Vik bladet på mitten. Och man behöver inte vika exakt på mitten, då tenderar remsorna ändå att bli lite väl smala när man vikt färdigt.
5. Pensla med smör igen, vik på mitten igen.
6. Och så pensla en gång till, vik på mitten ännu en gång.
7. Nu har man en långsmal remsa. Har man vikt väldigt exakt blir det en väldigt smal remsa och då blir det väldigt små bakelser. Viker man lite slarvigare blir det lite större bakelser. Och vill man ha mer fyllning i förhållande till degen kan man ju ta ett halvt blad i taget och bara vika två gånger.
8. Lägg ungefär en matsked kaymak på vänstra kanten av remsan, kanske en eller två centimeter från slutet.
9. Vik upp den högra hörnan av remsan över osten så blir det en triangel. Vik triangeln rätt upp. Fortsätt vik triangeln till höger, rätt upp, vänster, rätt upp, tills remsan tar slut. Strunta i om beskrivningen låter obegriplig (ja, jag borde ha tagit kort på det), bara gör det så kommer det att lösa sig.
10. Pensla smör ovanpå, lägg på en plåt.
11. Upprepa punkt 4 till 10 tills osten eller degen tar slut.
12. Grädda 10 minuter i mitten av ugnen eller tills de fått fin färg.
13. Häll en matsked sockerlag eller två, eller lite till (ju kladdigare desto godare), över varje bakelse och strö lite hackade pistashnötter ovanpå.

6 kommentarer:

Jessica sa...

Gott va?!?

Jag har ätit dem med något gräddigt i mitten, som clotted cream. När man säger ost så tror folk herrgårdsost men det är alltså något ricottaaktigt eller något mer åt krämhållet som inte har alls med ost att göra. Jag kan uppoffra mig if need be ;) :).

Anna sa...

mascarpone kanske är en bra jämförelse som rätt många ändå har testat?

Jessica sa...

jag tycker mascarpone är en bättre beskrivning än ricotta men det finns säkert geografiska variationer i warbat.
Du håller på att locka maken i fördärvet låter det som...

Anna sa...

Han är ståndaktig. Fast han blev lite sur när jag faktiskt drack vin till maten. Köpte en halvflaska. Det var gott :)

Jessica sa...

Heter inte sättet man viker på det samma som när man bakar wienerbröd? tvåslag, treslag, fyrslag?

När är det där maratonloppet?

Anna sa...

treslag är det väl när man gör wiener bröd och jo, det är ju typ samma princip, vika och en massa fett :)

Och tionde maj blir det springa av. Halvmara för övrigt. Inte för att det spelar någon roll, även om det bara är en halv mara tycker jag fortfarande att sträckan är ofattbart lång att springa.