måndag 2 mars 2009

Inte surkål

Här några bratwurstar. Vad äta till? Grävandes i den överfulla rotfruktslådan hör jag en inre röst. Surkål säger den. Sauerkraut. Choucroute. Ser du nån surkål i det här skafferiet? frågar jag, men det enda svar jag får är ett tjatigt Suuuuurkåååål! Sauerkrrrraut!

Nå, vi får väl göra det bästa av det som finns tillgängligt. Här följer något som med god vilja och kisande smaklökar möjligen kan uppfattas som surkål.

IMG_7473

tredjedel lök, tredjedel vitkål, tredjedel morot, alltihop strimlat fint
lagerblad
enbär
hel kummin
saltåpeppar
buljongpulver
rejäl skvätt äppelcidervinäger
ännu större skvätt vitt vin (var går gränsen för skvätt och vad ligger egentligen ovanför på skalan?)
olja och smör

1. Fräs löken i olja och smör i en gryta. Ner med löken i grytan, låg värme, på med locket och gå iväg en kvart, tjugo minuter eller så.
2. Ner med allt annat och puttra sakta en halvtimme till.
3. Låt korven ligga ovanpå några minuter så blir den varm.

2 kommentarer:

Ida Alm Pellbäck sa...

oj, annorlunda mat som jag aldrig skulle kommit på. men det ser fantastiskt gott ut!

Anna sa...

Det blev en klart godkänd surkåls-ersättning, inte dumt alls faktiskt.