söndag 1 mars 2009

Vildsvinssadel

Tack vare en jagande kollega till mannen har vi för tillfället en del vildsvinskött i frysen och idag var en utmärkt dag att introducera en vildsvinssadel för vår nya piffiga ugn.

Den piffiga ugnen har en funktion för lågtemperaturstekning och det kändes som ett gjutet val för den lilla sadeln. 120 eller 150 grader kan man välja på, inte särskilt lågt tyckte vi, men man måste ju prova innan man avfärdar.

Sagt och gjort. Sadeln saltades och pepprades, bryntes runtom i jätte-jättevarm panna, snitt lades längs bägge sidorna av ryggraden och däri trycktes ner en blandning av smör, salt, peppar, vitlök och kryddblandningen från Dennis kött som innehåller oregano och nåt mer. In i ugnen med digitaltermometer (68 grader), lågtemperaturstekning på 120 grader valdes. Kan ju inte ta så lång tid att bli färdigt.

Ugnen visade sig dock vara lurigare än vi trodde. Temperaturen stod på 120 grader en stund men när vi vände ryggen till åkte det plötsligt ner till 80 grader. Fiffigt värre, men middagen blev sisådär en timme senare än vi planerat.

IMG_7471-1

Lyckligtvis blev sadeln riktigt lyckad, mör och saftig (hade ju varit trist att vänta en evighet på nåt som inte blev bra), och tillbehören var inte så dumma heller.

Variant på potatis Delmonico: tärna potatis och rotselleri, koka upp i mjölk, saltåpeppar, ner i gratängform, ös ströbröd blandat med ost över, in i ugn. Och så vitlöksstekta haricot verts.

Inga kommentarer: