fredag 24 juli 2009

Monsterkotlett

Här snackar vi fläskkotlett en masse, tre kotletter med en total vikt på 1,6 kilo. Inhandlad på Åsby kött & vilt i Hallstahammar på hemväg från landet.

IMG_8295-1

Kotletterna fick ligga i saltlag en timme, recept ungefär från Cook's Illustrated, vändning efter halva tiden (eftersom jag inte lyckades hitta något kärl eller påse där monsterkotletterna rymdes och blev helt täckta av saltlagen).

5 dl vatten
0,5 dl salt
0,5 dl råsocker
1 jättestor vitlöksklyfta
6 krossade lagerblad
8 kryddnejlikor
3 msk svartpeppar, mortlade

IMG_8296-1

När det är dags för grillning torkas kotletterna av, penslas med olja och så lite extra salt på ytan.

Briketter på ena sidan av grillen, kotletterna fick ligga två minuter på varje sida över briketterna för att få färg på köttet, sedan några minuter till på den svalare sidan tills temperaturen är uppe på 55 grader. In under folie och låt vila så går temperaturen upp lite till.

IMG_8299-1

Till denna mängd kött orkar man inte så mycket mer. Grillad spetskål (klyv i fyra delar, pensla ytorna med olja, grilla tills det är mjukt, skär i strimlor och smaka av med salt och vinäger) samt årets första smörstekta kantareller. Är för tillfället mycket mätt samt mycket nöjd. Och Rabl var en god rosé.

2 kommentarer:

Jessica sa...

Rejält avis på de där kotletterna!!

Anna sa...

De var mycket bra. Jag gillade att revbenen satt kvar med tillhörande fläsk.