söndag 24 januari 2010

Gammal ost

Mannen gjorde en hjälteinsats genom att rädda en hel och orörd brie som gått några dagar över bäst-före-datum, och därmed dömts till omedelbar likvidering, från soptunnedöden.

Osten transporterades hem till oss, blev liggandes ytterligare någon dag innan jag idag öppnade förpackningen och konstaterade att den var långt ifrån övermogen, den hade nog klarat en vecka till utan problem.

När vi nu, rätt oförhappandes, hade en hel brie utan att ha något planerat passade jag på att ugnsbaka den.

En lätt hyvling av toppskiktet, på med ett gäng hackade valnötter, in i ugnen drygt tio minuter, lite honung ovanpå de sista minuterna och resultat kan beskådas nedan:

IMG_9608

Planen var att ha detta till förrätt men efter att ha fullkomligt goffat i oss i princip allt på brödskivor under en veritabel ostorgie (vi pratar om ett halvt kilo ost på tre personer), plus lite ankrilette, behövdes inget mer. Jag är fortfarande mätt. Och ganska nöjd.

5 kommentarer:

Jessica sa...

Det är väl inte sådär på dagen som en ost blir dålig, eller är det annorlunda med brie och såna ostar?
Mjölk behöver man ju knappast hälla ut samma dag som bäst före datum.

chezsofia sa...

Låter fantastiskt gott! Varm ost, nötter och honung kan ju knappast bli fel ;-)

Anna sa...

Precis Jessika, med den där typen av ost är det väl mer frågan om hur mycket ammoniak-smak man kan acceptera, kan inte tänka mig att den blir direkt dålig så att man blir sjuk av att äta det. Och den här osten var definitivt feg-märkt, om en vecka hade den nog varit perfekt mogen.

Och ja, Sofia, det var löjligt gott. :)

Jessica sa...

Det beror ju mycket på, med ostar, var de är köpta. Är de köpta i en ostaffär så är de nog mogna eller övermogna inom en dag eller två. Men en brie från snabbköp lär vara mesigt märkt för att vara på den säkra sidan. Just nu vore det f ö rätt trevligt med en inte fullt så mogen morbier. Eller kittost av valfri art. I brist på det tar jag mascarpone, feta eller nån cream cheese.

Katja Wulff sa...

Hej!

Jag jobbar på Tastecasting.se och den 4 februari anordnar vi ett thailändskt matlagningsevent där vi kommer få lära oss allt från enkla förrätter till att göra typiska thailändska dekorationer av olika grönsaker. Kika in på tastecasting.se för ytterligare information om eventet (och tidigare tillställningar).

Skulle du vilja komma? Maila då till mig på katja@tastecasting.se. Hör även av dig ifall du vill få andra inbjudningar framöver.

Med vänliga hälsningar
Katja