söndag 14 februari 2010

Anka och körsbär ännu en gång

I en av lådorna har det legat en påse torkade körsbär en längre tid. De är salta, sura och söta på samma gång och har ungefär samma effekt som supersura godisar. Man stoppar in en i munnen, hela ansiktet drar ihop sig i en grimas, man funderar på om det verkligen är gott det här, man spottar ut kärnan och sedan trycker man in en till i munnen. Jag köpte dem enbart för att det såg kul ut, har egentligen ingen aning vad jag ska använda dem till, och därför har de blivit liggandes.

Igår fick resten av påsinnehållet gå ner i en körsbärssås till anka, det här receptet ungefär, fast med en överbliven slatt vitt vin, madeira och de sura körsbären istället för rött vin, portvin och körsbärsmarmelad. För sig smakade såsen alldeles för surt och salt men tillsammans med ankan och i lagom mängd fungerade det faktiskt utmärkt.

IMG_9653

Salt, vildpeppar, lagerblad, herbes de provence.

IMG_9655

Min förra elektriska kvarn dog för ett tag sedan, jag har införskaffat en ny. En av de första raderna i instruktionshäftet lyder: “Mal endast kaffebönor i kvarnen”. Det var den garantin, det. IMG_9658

Snittade ankbröst ingnuggade med salt- och kryddblandning. Får ligga till sig i kylskåpet några timmar.

IMG_9669

Körsbären fick också ligga till sig i vinet och madeiran.

IMG_9676

Brynta bröst …

IMG_9677

… åker in i ugnen som står på åttio grader. Måltemperatur på köttet 56 grader. Det åker upp lite till efteråt.

IMG_9681

Karamelliserar råsocker till såsen.

IMG_9685

Vin och körsbär åker ner i sockret och så får det puttra en stund.

IMG_9689

Potatis och jordärtsskocka steks i omgångar i ankfett. I ugnen som står på 120 grader, den andra ugnen alltså, inte den där ankan är, står en plåt där skivorna får ligga och vänta på att resten av deras kompisar ska bli färdiga.

IMG_9692 Mmm. Gott.

5 kommentarer:

Annika sa...

Låter gott och ser gott ut, som vanligt. Körsbären låter verkligen intressanta! Varifrån kommer de?

Anna sa...

Vad kan bli fel när man steker i ankfett? Körsbären hittade jag i en butik i Rinkeby, såldes i lösvikt.

Peter Karlsson sa...

Hej,

hoppas allt är bra! Jag heter Peter och arbetar för Arla med Kelda soppor. Jag har läst en del på den här bloggen och vill höra om ni är intresserad av att lansera en tävling på Längst in i skafferiet där vinnaren får en presentcheck med 100 kr på produkter ur Kelda soppsortiment och 2:a och 3:e-pristagaren får varsitt badlakan.

Naturligtvis skickar vi även en presentcheck till er så att ni kan testa produkterna först. Tävlingen får ni så klart utforma på det sätt som passar er och bloggen bäst.

Anledningen till detta erbjudande är att iPhone-applikationen ”Kelda 15-minutersrecept” med totalt 100 nya recept just nu lanseras. Om någon av er har en Iphone kan ni nu ladda ned den i AppStoren.

Recepten finns också att ta del av på www.kelda.se och vi hoppas att ni ska tycka om dem. Vi vill gärna ha in tips på nya recept både från er och från era läsare!

Vad tycker ni? Hör av er till mig om ni har frågor så lovar jag att återkomma med mer information.

Hälsningar,

Peter

peter.karlsson@prontocommunication.se

Fröken Dill sa...

Konstigt, konstigt. Jag har varit så vansinnigt sugen på anka sedan en tid tillbaka. Det måste vara DITT fel!
Tror fröken Dill

Anna sa...

Det går så bra att skylla på mig, Dillen, jag kan ta det :)