onsdag 28 april 2010

Grillad lax och en hyllning till saltlag

Jag gillar att lägga saker i saltlag; kött, fisk, fågel, (nästan) allt blir bättre av ett dopp i saltvatten.

Erkänn nu att du rynkar på näsan lite och associerar till pumpad julskinka och billigaste, samt osmakligaste, varianten av fryst kyckling, de där avarterna där det framför allt handlar om att öka vikten på ett billigt sätt och därmed avansen. Släpp tanken på det nu och tänk om!

Fisken blir stunsigare efter en tid i saltlag och köttbiten får en god sälta rätt igenom, inte bara på ytan. Dessutom, inte att förglömma så här i början av den stora grillsäsongen, räddar saltlagen situationen vid lätt överstekning, kycklingen blir inte skosula om den råkat ligga några minuter för länge på grillen. Inte för att det någonsin skulle hända oss (hrm, host) som använder den älskade digitaltermometer så ofta som möjligt, även vid grillning, men jag tänkte att ni andra ville veta.

50 gram salt till 1 liter vatten är i princip allt man behöver hålla reda på, det funkar till det mesta. Övrig kryddning kan se ut lite hur som helst men här är standardversionen: häll ner saltet i drygt hälften av vattnet, häll resten av vattnet i en kastrull och koka upp med några lagerblad och en hel del krossade pepparkorn, blanda ihop och låt svalna innan det hälls över det som ska marineras. Kött och fågel får gärna ligga över natten, fisk brukar gå snabbare men någon timme är att föredra.

Därmed över till dagens middag: lax som badat i en välgörande saltlag som för dagen enbart bestod av salt och vatten:

IMG_9935

Fullkomligt nedsmetade av en aprikos-chili-glaze som jag blev bara ganska nöjd med.

IMG_9938

Och här ligger de små bitarna och ser ensamma ut (så små var de inte men vår grill är rätt stor). Indirekt värme under lock är melodin för dagen, briketterna på ena sidan och laxen på den andra. Några minuter på varje sida. Jack Daniels-spån ger lite röksmak.

IMG_9940

Och så tillsammans med resterna av den goda, goda potatisen från i söndags, sallad och en sås på yoghurt, överbliven glaze och majonnäs.

IMG_9943

Inga kommentarer: