lördag 23 februari 2008

Saffranskyckling med sånt där knaperris

Jag har varit lite bekymrad över hur vi ska klara våra kycklingbehov nu när jag offentligt lovat att äta krav-kött så mycket som möjligt. Bosarps-kycklingen finns på Coop men det går inte riktigt att planera inköpen, ibland finns det och för det mesta finns det inte.

Men jubel och lycka! Härom veckan upptäckte jag att Bondens Matbod säljer kyckling från Hagby gård i Enköping (finns även på lite andra ställen, kolla hemsidan, och så finns det en butik i Västerås som aldrig har öppet när vi befinner oss där).

I torsdags införskaffades en stadig pippi på 2,7 kilo (jag har sett exemplar på uppåt 3,5 kilo också, hur stora kan de bli och fortfarande betecknas som kycklingar?) och till fredagsmiddag lagades saffranskyckling. Och så Chilau. Sonen brukade, när han var betydligt mindre än idag, hänvisa till det som "sånt där knaperris" och det säger ju precis vad det är. Ris som är knaprigt. Persiskt är det också.

saffranskyckling-1

Saffranskyckling
1 bamsekyckling
1 g saffran
2 citroner
0,5 dl olja
salt

1. Om man använder saffranstrådar läggs de i en skål och så häller man en matsked kokande vatten över, låt stå en stund.
2. Riv skal av citronerna och pressa saften
3. Blanda ihop saffran, citronskal, citronsaft (ta inte all saft på en gång, smaka av så det blir lagom), olja och salt. Kör med stavmixer, om man nu inte gillar att ha hela saffranstrådar, det kan ju blir lite tjusigt det också.
4. Stycka kycklingen i mindre bitar, lägg i plastpåse och häll marinaden över. Låt stå en timme eller två.
5. Salta lite extra på bitarna, stoppa in i ugnen 225 grader en halvtimme ungefär.

Knaperris
3 dl basmatiris
1 msk salt
1,5 liter vatten
70 g smör

1. Lägg riset i en bunke, häll på vatten så det täcker, och blanda ner salt. Låt stå i blöt minst två timmar.
2. Häll av riset i ett durkslag. Det är praktiskt om hålen i durkslagen är mindre än riskornen. Annars rinner nämligen riset ner i vasken och det är ju dumt. Skölj riset en stund och låt rinna av.
2. Koka upp 1,5 liter vatten och häll i riset, koka åtta minuter.
3. Häll av riset i durkslaget.
4. Smält smöret i kastrullen, i med riset ovanpå, sätt på lock och låt stå på svag värme 15-20 minuter. Och jag har inte skrivit fel, det ska inte vara något mer vatten.
5. När det är färdigt är riset på botten alldeles knaprigt av smöret, rör runt så att det knapriga riset blandas med resten.

Kycklingen var kanon, saftig och god (och inte blev det ju sämre av saffran och citron), den kommer jag att köpa igen.

Och för övrigt har jag numer också sett en kycklings matstrupe eftersom den satt kvar (tillsammans med hals och en rejäl klump gumpfett, dock inget hjärta, lever eller sånt). Det var lite skoj. Liknade ett böjbart sugrör i plast.

7 kommentarer:

Jessica sa...

Vilken affär i Västerås?

Man kan få en ännu bättre tah dig (skorpa) om man smörjer in grytbotten med en blandning av yoghurt och ris. Det förekommer ofta i polows. Jag hoppar alltid över steget men de finns med i recepten jag har lagat -- kolla under ris i mitt receptregister.

Anna sa...

Butiken ligger mitt i ett industriområde och jag tror de har slakteriet där: Slakterigatan 6 i Västra hamnen, nedanför värmeverket. (och det är mannen som har koppling till Västerås, jag hittar ingenstans där)

Yoghurt minsann, det har jag inte sett förut. Det verkade lite omständligt, mycket lättare med bara smör.

Jessica sa...

Åh Carlströms.
Finurligt att de ligger på slakterigatan eller hur?! ;)
Carlströms kött finns också på Hemköp, längst upp på Stora gatan, i samma hus som Försäkringskassan.

görel sa...

Och precis idag hittade vi Hagby-kyckling också! I Uppsala, tänka sig! En 3-kilos som ska tillagas långsamt i lergryta imorgon. De hade ännu större kycklingar i frysen – men då undrar jag om det inte ska kallas höna?

Anna sa...

Men precis, hur stor får en kyckling bli egentligen? Vår blev i alla fall himlans god och jag hoppas att vi kommer förbi den där butiken någon gång när den faktiskt har öppet. De har en del annat än kyckling; anka, kalkon, fasan, duva. Jag vet att jag någon gång har fått tag på rökt tupp från dem och det var riktig gott.

Jessica sa...

En annan bra köttaffär, Åsby Kött & Vilt i Hallstahammar. Har allt (fasaner, ankor!), personalen kan till synes allt. Carlström är större, och ligger i Västerås då, men Åsby är inte dåligt. Åsby kött ligger granne med Åsby blommor men plantskolan har sjunkit betydligt i aktning.

Anna sa...

Hallstahammar, det är nästan på vägen när vi åker till landet i Skinnskatteberg. Jag hittade deras hemsida, det ser ju strålande ut. Måste komma ihåg nästa gång vi åker åt det hållet.