söndag 3 februari 2008

Semlor

Den här helgen har mest bestått av överätande, godis och vin, nu känns det som att det bara är att gasa på målsträckan. Vi avslutar veckan med flaggan i topp och semlor, fettisdag infaller ju ändå nästa vecka.

Bullreceptet är i princip från Jan Hedhs Bröd och räcker till 20 små, och då menar jag små, semlor.


Först
drygt 250 g dinkelsikt (bara man blandar dinkel i degen så blir det nyttigt, det har Anna Skipper sagt ;), nej ärligt talat ville jag bara testa om det blev någon smakskillnad)
10 g socker
25 g jäst
175 g mjölk

1. Rör ut jästen och socker i den kalla mjölken, tillsätt mjöl och knåda i matberedare i 10 minuter. Det är lite kladdigt men det gör inte så mycket.
2. Jäs 45 minuter, gärna i stor, oljad plastlåda

Sedan
60 g socker
0,5 tsk salt
1 äggula
kardemumma (argh! det finns bara svart kardemumma hemma! nå, då testar jag väl med det, det blev fröna från två svarta kardemummakapslar)
170 g dinkelsikt
80 g smör
1 ägg till pensling

1. Blanda fördeg, socker, salt, äggula, stött kardemumma och mjöl. Knåda 5-6 minuter.
2. Tillsätt smör lite i taget, knåda ytterligare 10 minuter.
3. Jäs 30 minuter till, gärna i låda
4. Ta upp degen och rulla ut till en längd, dela i 20 bitar
5. Rulla runda bollar och lägg på plåt, jäs en gång till, en hel timme den här gången
6. Pensla med ägg och grädda 6 minuter i 250 grader

Fyllning som räcker till 6-8 semlor
50 g mandel
50 g socker
inkråm från bullarna
en skvätt grädde
kanske 1 msk sprit

1. Mixa mandel och socker. Lite till. Om du gillar sockerknastrig mandelmassa kan du sluta nu, annars fortsätter du lite till. När du börjar oroa dig för om motorn i mixern ska klara det här är du förmodligen klar.
2. Dela bullarna och skrapa ut en del av inkråmet, blanda ner i mandelsockret tillsammans med lite grädde och kanske lite sprit. Calvados hade varit gott men det fanns inte hemma så det fick bli lite Vana Tallin. Det gick bra det också.
3. Mixa lite till

Och så till sist
1 dl vispgrädde
florsocker

I med fyllning i bullarna, smeta på lite grädde, lägg på locket och pudra florsocker ovanpå. Ät. Och de är ju så små så ta två. Minst.

Vet inte om det blev någon skillnad med dinkeln, skulle ha gjort två batcher, en med vete och en med dinkel, så hade vi kunna testa mer ordentligt. Och den svarta kardemumman funkade. En aning annorlunda kardemummasmak för att vara bullar men inte oävet på något sätt.

4 kommentarer:

Jessika sa...

anna skipper. anna skipper... anna skipper... ANNA SKIPPER

Anna sa...

Så, så, ta det lugnt, inget anfall nu :) Jag kunde sagt något om holistiska linfröoljor också men där går min gräns för vad jag klarar av :)

Hanna sa...

Åh, vilka söta små semlor!!

Anna sa...

ja visst är de söta :) jag tycker bäst om pyttesemlor som man nästan kan trycka in i munnen i en enda tugga :)