onsdag 14 maj 2008

Bästa laxbollarna

Favoritlaxbollar från ett gammalt nummer av Allt om Mat där omslaget lossnat och sidorna blivit nerstänkta och skrynkliga. Bollarna pryder sin plats på vilket mingelparty som helst. Dock utfärdas härmed varning för att de är starkt beroendeframkallande. Och har man börjat äta är det svårt att sluta.

laxboll

200 g rökt lax
1 liten rödlök eller några schalottenlökar
1 dl creme fraiche (lätt creme fraiche säger originalreceptet men jag tycker det blir bättre konsistens med den fetare varianten)
100 g Philadelphia
1 msk riven pepparrot (vilket är löjligt lite, mycket mer kan man ha)
1 msk finhackad dill (samma här, en näve dill blir väl fint)
salt om det behövs
lite svartpeppar kanske
nåt att lägga bollarna på; crostini, valnötter, brödbitar etc

1. Hacka laxen till mikroskopiska bitar. Går bra i matberedaren.
2. Hacka löken nästan lika fint.
3. Blanda lax, lök, creme fraiche, Philadelphia, pepparrot och dill. Frestas inte att köra alltihop i matberedaren för då blir smeten för lös och det blir inga bollar. Möjligtvis blir det gucka, vilket i och för sig också funkar.
4. Smaka av om det behövs något salt, det beror på hur salt laxen är, släng i svartpeppar om man gillar det. Jag tycker att pepparen är lite överflödig.
5. Rulla bollar, går bra om man blöter händerna mellan varven. Eller forma små ägg med hjälp av två skedar. Lägg upp på valnötshalvor eller brödbitar eller vad man nu tycker kan vara gott. Eller så öser man upp guckan i en skål och låter folk själva skeda upp bäst de vill.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Låter himla gott! De måste nog provas snart. :-)

Anna sa...

Mycket Gott. Favoritgott. Faktiskt så att alla som smakat har tyckt att det är supersmarrigt (fast de vågar väl inte säga annat när jag är i närheten :)).