söndag 4 maj 2008

Pork Butt Pull, dra mig i fläsket

Nu får det vara nog. Anna har tagit ledigt från allt och därför kapar jag härmed bloggen (och eftersom Görel verkar intresserad av rökning så blev jag lite sugen på att skriva). Här kommer en beskrivning av The Renowned Mr. Brown från Virtual Weber Bullet som jag gjorde i helgen.

Dag 1
Rubba två benfria 2,2-kilos fläskarréer med Southern Succor Rub. Består av svartpeppar, paprikapulver, senapspulver, socker, salt och chili. I mängder. Ägna resten av dagen åt att nysa.

Dag 2
06:57: Vakna tre minuter innan väckarklockan ringer om möjligt (vi har en sån där väckarklocka som ökar ljuset gradvis, mycket behagligt).

07:00 - 07:30: Nu blir det körigt. Röken ska tändas med Minion Method. Den innebär att man först fyller röken med briketter och trä, i detta fall äppelträ. Sedan tänder man 20-30 briketter vid sidan om och lägger dem på de otända briketterna. Syftet är att hålla jämn och fin förbränning genom att bränna briketter och trä ovanifrån.

Medan briketterna tänds; använd återstoden av rubben på de redan rubbade fläskkarréerna.

Montera grillen. Häll i vatten i skålen för temperaturutjämning. Fippla med bord, termometrar, tänger och annat tills du är nöjd. Lägg på köttet på grillen och sätt på locket. En termometer ska mäta köttemperaturen och en lufttemperaturen i röken.

Från början ska alla ventiler i röken vara fullt öppna för att få upp temperaturen till lagom nivå. I det här fallet cirka 120 grader.

07:31 - 13:16
Slappna av. Kolla temperaturen då och då. Justera en ventil kanske. Inte så noga.

Korsordsstol, termometerbord, och rök

13:17 - 13:38
Joxa ihop Southern Sop. Innehåller resten av återstoden av rubben, vatten, vinäger, svartpeppar, salt, Worcestershire sauce, paprikapulver och cayenne. Soppen appliceras på köttet medelst pensel.

13:39 - 17:36
Softa vidare. För er som inte är inne i en renlevnadsfas i livet passar det utmärkt att börja med ölen nu. Glöm inte ventilerna.

17:37
Konstatera att innertemperaturen i köttet är optimal. I det här fallet ska temperaturen upp i hela 87 grader, vilket gör att man bara behöver peta på det med en gaffel för att det ska falla sönder på ett snyggt och prydligt sätt. Trots den höga tempaturen så gör det lindriga tillagningsättet att köttet ändå är skönt saftigt och extremt mört. Självklart ska man låta köttet vila innan man sätter gaffeln i det (minst 30 minuter).

Färdigt

Fläsket blev fett gott helt enkelt med riktigt bra smoke-ring. Serverades med Cole Slaw, egenhändigt gjord bbq-sås och pitabröd som min söta fru bakade på dagen.

För övrigt kommer renlevnadstiden att vara slut på lördag då halvmaran Kungsholmen runt går av stapeln. Jag tror att det blir dyrt vin och fasankorv på kvällen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Måste nog gå en grillkurs eller spara din sida, vilken tid det tar, men jag fattar att det blir kanongott!

Janne sa...

Det blir väldigt smarrigt och är värt tiden. Man får anstränga sig hårt för att misslyckas med röken. Bara man kollar lufttillförseln då och då så sköter den sig själv med bra resultat.