måndag 9 juni 2008

Rökt mozzarella

Igår var alltså dagen då vi för första gången högtidligt tryckte på knappen till rökgeneratorn som förvandlar vår Weber Bullet till en kallrök.

Första experimentet föll ut någorlunda väl. Träbriketterna förbrändes. Det rykte. Röken förflyttades från den hemmasnickrade adapterlådan in i Bulleten. Mozzarellorna vi placerat i Bulleten blev rökta. Dra på trissor, det funkar!

Fast naturligtvis kan ju allt inte bli perfekt sådär från första början. Dammsugarslangen som kopplats mellan lådan och Bulleten blev en aning deformerad där den monterats i lådan, även om värmen är blygsam så blir det ju lite grann när briketterna förbränns. Hoppsan. Där kanske vi får hitta en annan lösning. Och så fick ostarna ligga i en aning för länge, istället för en delikat touch av rök blev det snarare en touch av tjära över det hela. Tjärtabletter har jag inget emot men jag vet inte om jag tycker att ost ska smaka så.

Mozzarellan blev sedemera skivad och lagd på pizza, man kan skymta den på bilden nedanför, och där passade den utmärkt.

pizza-rökt mozzarella-1

Inga kommentarer: