lördag 21 juni 2008

Rökta ribs - igen

Ja, nu blev det ribs i röken igen. Jag vet, vi upprepar oss, tunna revbensspjäll är nog det vi gör oftast i röken men det är ju så gott! För att få lite variation på det hela blev det inte den gamla vanliga ruben idag utan jag slängde ihop nån slags ostasiatisk bastard. Och nej Peter, mannen gjorde varken rub eller sop den här gången heller! Däremot skötte han som vanligt temperaturhållning och ventilmeckning med bravur.

Rub
1 burk ingefärspulver (30g)
2 st stjärnanis
2 stänger cassiakanel
0,5 msk fänkålsfrö
1 msk hel anis
1,5 msk lökpulver
1 msk chiliflingor
2 msk salt
1 msk socker

Kör allt i kryddkvarn, fördela på preppade tunna revbensspjäll, två stycken räckte det till minus det som gick åt till sopen nedan.

Som vanligt får ribsen stå två-tre timmar i röken (där temperaturen ligger mellan 100-110 grader) innan det är dags att pensla på sop för första gången.

Sop
3 msk rub
1 dl chingkiangvinäger
1 dl soya av någon lättare sort
1 msk fermenterad bönpasta
1 tsk miso

Sopen räckte till två vändor. Totalt stod ribsen inne sex timmar (rena rama snabbmaten!) innan det var dags att äta. Då hade köttet börjat krypa upp på benen vilket man kan se på bilden nedanför. De kunde ha stått längre men var helt ok när vi tog dem.

ribs-närbild-1

Sopen blev lite väl salt, man kan hålla nere på soyan och mison (jag hade nog snarare en matsked) eller utesluta mison helt.

Till ribsen blev det nudelsallad, det är det lite suddiga som syns i förgrunden på bilden nedan.

ribs-nudlar-1

300 g salladskål
3 små morötter
en halv gul och en halv röd paprika
100 g nudlar av nåt slag
en näve cashewnötter
en lite mindre näve sesamfrön
0,5 dl vinäger (risvinäger helst)
1 msk fisksås
1 tsk kapi (räkpasta)
1 msk sesamolja
1 msk honung
gnutta salt
1 vitlöksklyfta

1. Strimla salladskålen. Och när man skär bort roten från salladskålen ska man inte hålla kålen i ena handen, det kan nämligen leda till blodvite och omplåstring av både pekfinger, långfinger och lillfinger (något av ett rekord faktiskt, tre fingrar på samma gång!), jag säger bara tack gode gud för Steri-strip.
2. Strimla morot och paprika riktigt fint på mandolin (gurka hade varit ännu bättre än paprika men nu hade gurkan i kylskåpet sett sina bättre dagar och var på väg mot högre höjder, ceased to exist, gone to it's maker osv etc.) Blanda med kålen.
3. Häll kokande vatten på nudlarna, låt stå någon minut och skölj sedan ordentligt med kallt vatten. Ner tillsammans med kål, morötter och paprika.
3. Rör ihop en marinad på vinäger, fisksås, kapi, sesamolja, honung, salt och fint riven vitlök. Blanda ihop med det andra.
4. Rosta cashewnötterna i torr stekpanna. Rosta sesamfröna också. 
5. Precis före servering hackar man nötterna och rör ner dem och sesamfröna i salladen.

Inga kommentarer: