söndag 21 december 2008

Ugnar

Idag invigdes ugnarna. Båda två. Har man två ugnar måste man självklart använda dem samtidigt.

Till ångugnen medföljer inte mindre än två manualer, det är inställningar och recept och menyval så det står härliga till. Vid igångsättandet fick en av oss läsa manualen medans den andra navigerade bland menyerna. Vi övervägde att använda den inbyggda termometern men kände att det fick räcka med att bemästra en funktion i taget.

Upplevelsen kryddades av skräckblandad förtjusning. Det pep och puffade och hade sig. Ska det verkligen låta så där? Oj, vad det piper, ska man trycka på nån knapp? Eller är det nåt fel? Och vad är det som låter nu? Allt gick dock bra till slut, inga fadäser eller skållningsolyckor.

ånga-1

Tittar man väldigt noga på bilden kan man se att ugnen är inställd på 96 grader, det är default-värdet och av någon anledning verkar receptmakarna vara väldigt förtjusta i just det gradtalet, majoriteten av recepten ska tillagas i just 96 grader. Varför?

Bakom ångridån ovan kan en laxbit kryddad med salt, rosépeppar och dillfrö skymtas. I andra ugnen tillagades potatisklyftor, morot och rödbetor. Köpt (ja, köpt, färdig, helfabrikat) hollandaise på burk till.

ånglax-1

Ångfunktionen funkade finemang men tidsangivelserna i manualen var tilltagna i överkant. Nästa gång får vi allt lära oss termometerfunktionen.

4 kommentarer:

Jessica sa...

Den är ju "ångig" i varje fall... När avslöjas golvet?

Patrik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Patrik sa...

Min favoritfråga följer: vilken är den lägsta temperaturen man kan köra ugnen på (okej, förutom rumstemperatur då).

Anna sa...

Oj, hallå, nu är det nog dags att kliva ur idet. Ursäkta den oplanerade bloggpausen.

Golvet är numera fullt synligt, jag lovar att jag ska ta kort och lägga upp.

Och termostaten utlovar så låg som 30 graders ugnstemperatur, vi har dock inte kontrollerat hur pass väl det stämmer med verkligheten. Mannen yrar om 63-graders ägg och är lite putt över att temperaturinställningen görs i steg av fem grader, det får alltså bli 65-graders ägg om det nu kan duga åt herrn.