lördag 2 maj 2009

Grillad lammstek

Fredag:

Att köpa vacpackat kött är alltid en chansning, man vet aldrig riktigt vad som trillar ut. Här har vi 900 g vacpakad lammstek, eller snarare en del av en lammstek. Aningens ojämn i formen men annars rätt ok.

IMGP0003

Steken får åka ner i saltlag i sisådär tre timmar; 1 liter vatten, 1,5 msk salt, 1 msk socker, 8 rejäla vitlöksklyftor (krossade och hackade), sista näven lagerblad som fanns.

IMGP0006

Sista klatten ramslökspesto mixas med de ledsna resterna av en basilika, timjan och en kvist rosmarin.  Lite extra olivolja, salt och peppar samt saft från en pressad citron.

IMGP0018

Steken kladdas in ordentligt i alla vrår, både på insidan och utsidean, och binds upp till en jämn rulle.

IMGP0028  En tändkub i Cobben.

IMGP0033

Nio briketter ovanpå.

IMGP0035

En näve hickoryspån på briketterna när de är ordentligt tända efter tjugo minuter ungefär. På med steken och två halverade vitlökar med lite olivolja på.

IMGP0036

Det ryker finemang.

IMGP0040

En timme och en kvart senare. Steken är uppe på 61 grader. Jag siktade på 58 men hörde inte larmet på termometern...

IMGP0043

IMGP0052

Hade planer på brässerad kål och purjolök men det fick bli en simpel grönsallad med kikärter och solrosfrön. Lammsteken underbart mör, örtig, syrlig.

Lördag:

Träningspass på förmiddagen, shoppar ny stekpanna istället för teflonpannan som flagnar, ett nytt diskställ som inte ger rostfläckar på den nya diskbänken samt en halv flaska Chateau Mont-Redon

Sonen på fest igen. Mannen fortfarande på konferens på Mallorca. Värmer överbliven lammstek i mikron och serverar med resten av gårdagens sallad. Häller upp ett glas Chateau Mont-Redon i de hinkstora Riedelglasen. Sitter på verandan i kvällsolen tillsammans med katterna. Livet är inte så pjåkigt ändå.

7 kommentarer:

Patrik sa...

ja! bilder!

/patrik (som bytt plats)

Jessica sa...

Hur mycket hinkade du ;)?!?
Vaccat kött är en sisådär chansning, ofta blir det hyfsat ändå.

Vilken stekpanna köpte du? Behöver en ny. Handtaget på min "nya" håller på att lossna. Den är ett halvår gammal. Det var det märket, det teflonet och ja, allt sånt...

Jessica sa...

Och KÅL ;)!

Anna sa...

Ja! Bilder! Tagna med kompaktkameran som utstöter ett skärande "skreeeek" i fem sekunder varje gång man sätter på den. Idag kom mannen hem med systemkameran. Tack och lov.
Och jag har sett att du inte riktigt kunde släppa griskinderna :)

Hinkade? Jag? Skulle jag ägna mig åt sånt? :) Nå, det ser väl värre ut än det var i torsdags, sonen hjälpte till med flaskan innan han drog vidare (han fyller ju snart tjugo faktiskt, han får göra sånt ;))

Jag kollade in ett test av stekpannor på Testfakta, http://www.testfakta.se/Article.aspx?a=149257, jag köpte den som fick bäst resultat där, Fiskars, inte så dyr heller, knappt fyrahundra. Återstår att se vad jag tycker om den.

Och det blir mer kål. Var så säker.

Jessica sa...

Det här var en dyr en, 600 spänn. Snart utan handtag. Den där andra man ser ofta på din spis med ett handtag som handtag och med en ögla, lite omelettpanneformad, var hittade du den? (den högra pannan i bilden från potatisstekningen)
Var hittade du stekpannan så vet jag var jag ska leta.

Anna sa...

Stora stekpannan är en de Buyer som jag köpte på culina.se, just den varianten verkar dock inte finnas där längre. Har sett dem på Cordon Bleu också.
Den nya stekpannan köpte jag på John Wall.

Jessica sa...

Kunde jag ju ana att det var John Wall för fiskars... mutter mutter... men jag har hittat DEN på nätet ;).
Den andra får jag kolla runt efter. Ska köpa en till le Creuset, eller det verkar bli en Staub.