söndag 10 maj 2009

Nässelsoppa

När nu nässlorna står där i trädgårdslandet och komposten och envisas med att bränna en så får de faktiskt ta och göra någon nytta. Någon slags rättvisa får det vara.

IMG_8026-1Fyra liter nässlor i en bunke. Eller tre eller fem, beroende på hur  hårt man packar dem. Sköljes ordentligt. Riktigt ordentligt. Annars kommer det att knastra mellan tänderna.

IMG_8034-1En hackad gul lök och en bunt gräslök.

IMG_8037-1En klick smör i en gryta och ner med resten. Här krävs det omrörning.

IMG_8040-1Sådärja. Tog några minuter.

IMG_8042-1Swoosh i matberedaren. Sen ner i kastrull, späd med vatten. Buljong, salt, creme fraiche. Koka några minuter, red av.

IMG_8045-1Pocherade ägg till. Har jag aldrig gjort förr. Här står förknäckta ägg och väntar på att åka ner i vattnet. Hur ska det gå?

IMG_8048-1Et voila! Nässelsoppa med det ägg som blev mest lyckat. De andra två blev mest slamsor som flöt omkring i vattnet. Jag får nog öva upp tekniken lite.

9 kommentarer:

Jessica sa...

Samma med maskrosor, om man ska äta dom. Skölj som om... ja, rejält.

Jessica sa...

En grej till. Att vara matmänniska där den största hämnden är att era jävlar, om ni bara står där och irriterar mig då kan ni lika gärna bli till soppa, det är rätt kul faktiskt!!
När man tittar på ett japanskt körsbärsträd och tänker att jag undrar om man kan göra gelé på blommorna (som rosengelé)?

Lisa sa...

vad härligt det ser ut. blir så nostalgisk av nässelsoppa. när jag var liten bodde min mormorpå landet och varje vår bjöd hon på nässelsoppa. nässlorna plockades bakom ladugården!

Husmodern sa...

Det ser ut som att vattnet kokar lite för mycket. Tror att tricket är sjudande vatten!

KarinW sa...

Härligt med nässlor! Har bara plockat en gång i år men mer ska det bli!

Annika sa...

Instämmer i husmoderns pocherings-tips.
Tack för att du tog me dig det fantastiska lammhjärtat! Otroligt gott.

Jessica sa...

sjudande vatten och lite vinäger.

Helena sa...

Nässelsoppa har jag alltid tänkt att jag borde testa att göra! Vilken fin blogg du har :)

Anna sa...

Nässelsoppa är gott, testa! Det går alldeles utmärkt att göra på sommarnässlor också, man kan plocka topparna. Och tack för komplimangen :)