söndag 16 november 2008

Glass

När jag ändå var i gasen passade jag på att göra glass. Med tanke på alla uthungrade tonåringar som skulle invadera vårt hem så var det ju bara att köra på, man kan lita på att det finns intressenter liksom.

Idag blev det inga sjudna smeter som ska stå och mogna i kylskåp över natten, snabbt och effektivt är ledorden, ett enkelt grundrecept:

300 g frukt eller bär
1,5 dl socker
en gnutta honung om man vill
1 knapp tsk vaniljpulver
1 äggula
1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde

Mixa allt utom grädde som vispas i separat bunke, blanda ihop, kör i glassmaskin. Mycket simpelt. Och här särdeles stilfullt förevigat i de plastbunkar de sedan frystes in i.

glass-1-1

Äpple + en malen kanelstång samt lite pressad citron till vänster, svarta vinbär till höger. Jag hade skalade äppelklyftor i frysen och de var lite väl snälla i smaken så jag öste i lite äppelmos också. En god glass blev det, lite som kall äppelkaka.

Så åt de otacksamma tonåringarna? En halv burk äppelglass fick de i sig och ingen kaka. Och redan innan tio tackade de artigt för sig och åkte hem. Va!? Vad är det för sätt!? Så här står jag med en massa glass och kaka som jag uppenbarligen blir tvungen att äta upp själv. Det kommer att bli många promenader Järvafältet runt.

3 kommentarer:

Jessica sa...

Darling, du verkar ha blivit, um, en aning, vad ska jag säga, manisk? i din jakt på att tömma allt som tömmas kan. Annars go for it, men ta det lite försiktigt innan du tippar över i ja, någon okontrollerbart.

Hur ska ni ha det med köket under tiden det byggs? Hur lång tid tar det förresten?

Anna sa...

Jag manisk? Nu förstår jag inte (sa hon med huvet inne i skafferiet, få se, vad ska vi göra slut på imorgon?).

Men nu är det ju så att det finns bortre gränser här. Dels kommer jag att stå utan kök om en vecka och därmed utan några större möjligheter att göra slut på nånting alls.
Dels så kan det ju inte bli mer än tomt. Och med tanke på utgångsläget ter sig det rätt osannolikt. Visst, det är stor skillnad på skafferiet nu jämfört med för ett år sedan men ärligt talat, nu är det mer som ett skafferi i ett normalt hushåll. Okej, lite tommare kanske.

Och till sist får vi betänka min inneboende hamsternatur. Risken är väl snarast att när jag väl har ett nytt och fint kök igen så kommer jag att omedelbart fylla det till bristningsgränsen.

Köket under ombyggnaden kommer att bestå av en lånad bänkspis, befintlig mikro samt grillen utomhus. Diskning får skötas i badkaret i källaren. Och hantverkarna säger att det kommer att ta tre-fyra veckor. Säkert klart före jul säger de. Mmmm, säkert, säger vi, vi får väl se ...

Jessica sa...

Fast jag tycker att det har varit en hel enorm prestation att göra slut på så många burkar och flaskor. Någonting chili? Vi kastar i lite kombu också, ingen har mått dåligt av det...

Jag är ju också ekorre (gee, wouldn't you know ;) ) Jag har wattleseeds från Australien som jag inte vet vad tusan jag ska göra med...

När det är nybyggt och du kan börja fylla det igen, då finns det ju möjligheter att välja ut vad man vill bära hem och inte. När man nu vet att man kanske inte använder, vad vet jag, eller jag vet, MARMELAD sådär jättemycket.