fredag 14 november 2008

Soppa

Idag har jag slagit något slags rekord och tömt nio olika burkar och förpackningar. Inte för att det märks så värst mycket, men fortsätter det i den här stilen finns det ju hopp om ett någorlunda tomt skafferi inom kort!

soppa-bönor-1

Skafferirensningssoppa med tillbehör
1. Lagom till frukost: lägg ett halvt paket kidneybönor i blöt (slut!).
2. Sisådär tolv timmar senare: koka bönorna tillsammans med en bit kombu (eftersom det står på förpackningen att den tillsammans med bönor har "the unique ability to shorten the cooking time and make them more digestible". någon kortare koktid märkte jag inte av, den förbättrade smältbarheten lär vi väl märka. eller inte.)
3. I en annan gryta: fräs lök och vitlök sakta och länge, ös sedan ner de sista tråkiga plommontomaterna, en flaska tomatjuice (slut!), lite rosmarin, lite torkad chili, en buljongtärning (slut! av just den sorten i alla fall, sedan har vi ju några andra sorters färdig buljong och fonder och så lite hemmagjord fond i frysen), resterna av en liten burk antipasto bestående av paprika och squash i olja (slut!) samt lika mycket vatten som tomatjuice. Kan det funka med ketjap manis i det här? Säkert, ner med en matsked eller två. Och så en dryg deciliter quinoa (slut!). Koka en kvart.

4. Vad ska man ha till det här då? I frysen finns det smördeg. Och svamp finns det ju så det räcker och blir över. Fräser lök och blötlagda trattisar (det sista av 2005 års skörd, kan det räknas som nånting?) tillsammans med kyndel (slut!) och rosmarin (slut!). Salt och peppar.
5. Mixa svamp-löken. Hm, behöver nåt som håller ihop det, i med en äggula och en matsked dijonsenap (slut!).
6. Kavla ut smördegen, bred på svampgegga och rulla ihop. Skär bitar som är en eller två centimeter tjocka. Grädda i 225 grader i en kvart. Ser ut som mini-kanelbullar!

7. Ner med bönorna i soppan, en matsked sherryvinäger eller två (slut!), smaka av med lite salt. Och här står en basilika i fönstret och ser ledsen ut. Ner med den också.

Mycket lyckad soppa! Vinägern ger fin syra och i övrigt var den alldeles rund och mjuk och fin.

Förutom svamprullarna gjorde vi vårt bästa för att göra slut på vildsvinsprosciutton, kaninen samt salamin som inhandlades förra helgen.

snurror och grejer-1

Jag är fortfarande vansinnigt mätt efter att ha okynnesätit alldeles för mycket, imorgon får det blir en lång promenad hela Järvafältet runt. Och sedan är det dags att börja med urplockning ur köksskåp samt nerpackning i kartonger (det kommer vi väl att hålla på med hela nästa vecka också), rensning av garage (för där kommer de nya köksskåpen att stå tills det är dags att montera dem) och skytteltrafik till återvinningsstationen.

På torsdag nästa vecka levereras de nya skåpstommarna och på måndagen därpå börjar hantverkarna att riva det gamla köket. Gissa om vi längtar!

1 kommentar:

Jessica sa...

Tjoho för tömningsfarten såhär på upploppet :)