söndag 11 januari 2009

Paprikagryta

Jag älskar kokt kött. Kokt framdelskött som faller sönder i trådiga bitar. Visst, t-benstek och entrecote är ju gott det också men för mig kan det knappt mäta sig med högrev i en köttsoppa, smältande fläsklägg eller som här märgpipa i en gryta.

Grytor är särdeles trevlig mat. Man tjoffar ner nåt och sedan står det där och puttrar för sig själv och sprider väldoft och köttet blir bara mörare och mörare ju längre det får koka. Och så kan man göra massor när man ändå är i farten så räcker det till två, tre, fyra middagar. Stora gjutgärnsgrytan på åtta liter kommer väl till pass.

paprikagryta-1

knappt 3 kg märgpipa med ben
1 kg gul lök
olja och smör
kanske en halv dl paprikapulver, ös på bara
salt, peppar
10 klyftor vitlök
1 torkad chili, ska inte vara starkt, bara så att det känns att den är där
2 burkar krossade tomater
nån deciliter vatten eller rött vin om man har det i närheten.
1 kg paprika
och så det hemliga vapnet: skalet från två citroner, det är vad som förvandlar den här grytan från "joråsatt, det var ju trevligt" till dundergott.

Hacka lök, fräs sakta i olja och smör ett bra tag. En kvart sisådär. Kanske längre. Ner med paprikapulver, salt och peppar och rör runt nån minut. I med kött, vitlök, chili, tomater och vatten. Koka två timmar. Minst. Det går inte att koka för länge.

När köttet börjar bli mört och trådigt är det dags att hälla ner strimlad paprika och citronskal, låt koka en halvtimme till. Smaka av med salt.

Riset på bilden är Saltå Kvarns vildrisblandning, en trevlig bekantskap; smakrikt, nötigt och med tuggmotstånd. Kan rekommenderas.

3 kommentarer:

Jessica sa...

Jag gillar också grytor, man slänger som sagt ihop allt och så får det koka långsamt och så kan det bli mat till ett helt kompani :)

görel sa...

Grytor på spisen eller i ugnen är urbra! Jag en tillfällig svacka i matlagningen pga en magåkomma, men det här ser gott ut ändå, vilket är ett väldigt bra betyg!

Fint köket blev förresten, blev det som ni hade tänkt er?

Anna sa...

Grytor är toppen, och inte blir det ju sämre av att högrev och märgpipa oftast är de billigaste köttbitar man kan hitta.

Köket är ju inte riktigt färdigt men har hittills uppfyllt alla förväntningar. Nån planeringsmiss, men det får man räkna med. På det stora hela är det en enorm förbättring, inte bara utseendemässigt, nu slipper vi livsfarliga eldragningar och dåligt planerade ytor, härligt!