måndag 28 september 2009

Gryta

Ok, jag har kapitulerat. Jag har försökt att hålla emot i det längsta men nu går det inte att förneka det längre. Hösten är här. Snålblåst, regn och kyla väntar. Man får glädja sig åt det lilla, till exempel att det är gott att äta grytor igen. Gårdagens variant var god och dessutom tillagad i så riklig mängd att vi får njuta av den imorgon igen.

Lök bryns i smör medans köttet skärs i bitar. Schalotten- och rödlök var vad som råkade finnas till hands.
IMGP0060
 

Högrev i bitar. En vacker dag ska jag testa om det märks nån skillnad om man bryner bitarna innan de får koka, än så länge håller jag det troligt att skillnaden är försumbar efter tre timmars puttrande.
IMGP0061

Vatten så det täcker. Kunde varit en skvätt vin också eller grädde om jag varit på det humöret, men det var jag inte. En näve lagerblad, rejält med svartpeppar, två chipotlechilis, salt samt en del av kryddblandningen med kakaobönor, stjärnanis, kardemumma och sesamfrön.
IMGP0064

Morot och rotselleri.
IMGP0066

Ansenliga mängder torkade trattkantareller.
IMGP0069
Här var jag frestad att göra en Patrik och repetera samma bild flera gånger, men han får behålla sitt knep för sig själv. Jag nöjer mig med att säga att grytan lämnas åt sig själv på svag värme tills köttet är så mört att det börjar falla sönder. En två-tre timmar ungefär.

Gryta! Serveras med potatis samt andra grönsaker än de som fick gå med från början, vilka vid det här laget inte har någon konsistens längre och som jag ärligt talat finner rätt oaptitliga.
IMGP0072

5 kommentarer:

Helena Ljunggren sa...

Så gott det ser ut, en mustig gryta är aldrig fel :)

Fröken Dill sa...

Du har nog rätt i att hösten är här. Inte så konstigt eftersom det snart är oktober.. Men ändå... Man får tända en brasa och värma sig. Grytan lät väldigt god! Snart är det dags fö mig att ta fram alla "koben" ur frysen för att göra långkok.
Hälsar fröken Dill

Anna sa...

Långkok hör kulna höstkvällar till. Och så tycker jag ju att långkokt, sönderfallande mört och trådigt kött är bland det godaste som finns. Man är bara inte så sugen på det när det är varmt.

Husmodern sa...

Jag tycker att det är helt fascinerande att så fort en bild med lök som puttrart visas så liksom känner man lukten och snålvattnet rinner till. Ska snart göra årets första! Tack för inspiration!

Anna sa...

mmmm, precis.