Eftersom jag är, jag vet inte vad, konservativ och bakåtsträvande? hälsofascist? trångsynt? är pannkakor* ingen riktig middagsmat för mig. Det är efterrätt som gärna serveras i kombination med soppa, även när det gäller trevliga och matiga Bretagnska galetter på bovete som de här (receptet finns under länken).
Därför blev det idag först en squash- och purjolökssoppa med lite sherry och en slatt creme fraiche som dock inte fastnade på bild. Sedan måltidens höjdpunkt: galette med kylskåpsrensning. Schysst kylskåpsrensning.
Först en fikonkompott på torkade fikon och portvin.
Sedan färska fikon inkokta i portvin, rött vin och fikonvinäger.
Lägg till det chevre samt rostade valnötter i en galette och vi är hemma. En fullkomligt lysande kombo.
*alla som är uppväxta på rätt sida av gränsen till Norrbotten vet naturligtvis att pannkakor är det man lagar i ugnen, plättar respektive småplättar lagas uppe på spisen. Men vi måste tänka på de stackars sörlänningarna som blir alldeles begreppsförvirrade. Vi kan ju hantera det och därför faller jag till föga för detta onaturliga språkbruk.
6 kommentarer:
Stackars oss :)
var ligger rätt sida om norrbotten? Där norrbotten börjar?
Jag har varit norr om sysslebäck och paddlat hela dalälven ner (det du!) och en tvådagarstur till ishotellet men det var via flyg så det räknas inte.
Sysslebäck? Pft, där finns det bara sörlänningar. Ishotellet är dock på rätt sida, dvs. norr om gränsen till Norrbotten.
Där vet man även att de runda sakerna som hänger i julgranen heter pumlor och inget annat påpekar vän av ordning (dvs. jag).
Alltså, det här med pannkakor i ugnen. Pratar vi TJOCKpannkaka då? Eller hur gör du dom om de är tunna?
Det är ju det jag säger, ni blir begreppsförvirrade ;).
När man gör pannkaka häller man smet i en djup plåt och gräddar i ugnen. Plättar kan man göra antingen i stekpanna eller som småplättar i plättlägg. Tjockpannkaka är ett ord som inte finns i min vokabulär.
Pannkaka = i ugn, plättar = på spisen.
Komplicerat....
Skicka en kommentar