Nu har vi kommit till den sjätte rätten i vår födelsedagsmiddag; confiterad anka. Ingen speciell kryddning, bara ett bad över natten i salt-socker-lag och sedan långsam confitering i sitt eget fett (plus fett från några tidigare ankor också) i ugnen några timmar. Det här gjorde vi dagen innan, mycket praktiskt!
Till ankan bräserades savoykål med lite ankbuljong och vitt vin, lök, äpple, muskot, kryddnejlika, kanel, salt och en hel del smör i ugnen. Superenkelt! Ner med allt i en gryta, in i ugnen, rör om en gång eller två, och plocka ut tre timmar senare.
Och titta! Nu fick jag med den nya le Creuset-grytan på bild igen! En ren tillfällighet...
Precis innan servering stektes de confiterade anklåren i ankfett och så kålen till. I efterhand funderade vi på ifall kålen kanske hade passat bättre till fläsket och eftersom vi har frysen full med hemrökt fläsk kommer den möjligheten garanterat att utforskas.
Nu börjar mättnaden sänka sig över gästerna men ändå efterfrågas extra kål. Det här kan aldrig sluta väl :).
2 kommentarer:
Oj så konstigt med le creuset grytan som bara kryper sig in på fotona som sagt ;) ;)
japp, den är en riktig linslus. går inte att hålla utanför bild.
Skicka en kommentar