torsdag 21 februari 2008

Enchiladas

I kylskåpet står en halv burk med inlagda jalapenos och ber om att få bli uppätna. Klart jag kan offra mig. Det får bli Enchiladas med keso-fyllning, i princip det här receptet. Och så gjorde jag mig till och gjorde egna tortillas dessutom.

enchiladas-1

Först sås
0,5 dl inlagda jalapenos, eller efter tycke och smak
2,5 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
0,5 tsk salt
1 msk oregano
1 tsk hel kummin
2 msk taco sås
2 dl gräddfil eller liknande

1. Finhacka jalapenos och vitlök
2. Blanda allt utom gräddfil i en kastrull, koka 10 minuter
3. Låt svalna lite och blanda ner gräddfilen

Sedan fyllning
0,5 dl inlagda jalapenos
1 paprika
2 vitlöksklyftor
2 dl riven ost
500 g keso skulle det ha varit om inte sonen upptäckt burken och redan använt en fjärdedel till mackor
0,5 tsk salt
svartpeppar

1. Hacka jalapenos, paprika och vitlök
2. Blanda allt

Och så Tortillas
360 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,75 tsk salt
2 dl vatten
2 msk olja

1. Ner i matberedaren och kör ihop till en deg
2. Dela upp degen i tolv delar

Nu är det dags att rekrytera en köksnisse. Det funkar bäst om bröden gräddas precis när de har kavlats ut och sedan fylls precis när de gräddats och det kan bli lite för mycket om man gör allt själv. Dela på gracerna, en som kavlar och gräddar och en som fyller till exempel.

3. Kavla ut en boll till en ca 20 cm kaka, kanske kan man till och med kavla den rund men det är överkurs
4. Stek i varm och torr stekpanna, en minut på bägge sidor
5. Lägg fyllning i den färdiggräddade tortillan och rulla ihop, lägg ner i en ugnsform

Och så upprepar man 3-5 tills alla bröd är gräddade och fyllningen är slut. Förhoppningsvis tar fyllningen slut samtidigt som bröden.

Till slut
Häll såsen över rullarna, strö över lite mer riven ost och kanske lite oliver. Grädda i 250 grader 15 minuter.

Det här är en favorit som varit med rätt många år nu. Mumsigt. Hela känslan i munnen är liksom mumsig, tortillasarna blir lite uppblötta av såsen, keson och osten fyller på den mjuka och fina känslan. Och så lite knaprig paprika dessutom. I like.

Inga kommentarer: