fredag 8 februari 2008

Fredagslax

Lax och saffran, hur gott är inte det tillsammans? Idag blev det snabbfixad lax med grönsaker och saffransyoghurt.


Först grönsaker
1 fänkål
2 små squash
nästan en purjolök
2 morötter
olja
saltåpeppar

1. Skär allt i lagoma bitar, häll över en skvätt olja, salt å peppra
2. In i ugnen 225 grader en halvtimme eller så

Saffransyoghurt
2,5 dl yoghurt av medelhavstyp
0,5 g saffran (tyvärr inte från Essencefabriken eller hötorgshallen, men apotekets är rätt ok också)
0,5 tsk salt

1. Mortla saffran med salt
2. Blanda med yoghurt. Den yoghurt vi köpte idag (Milkos) var rätt mesig så jag körde i lite pressad citron för att öka syran. Och så åkte det i en matsked eller två av saffransolja.

Lax
600 g lax
1 msk sichuanpeppar
salt
halv citron

1. Rosta sichuanpeppar i torr stekpanna, mortla
2. Gnugga in pepparn på laxen, salta och pressa en halv citron över
3. Eftersom ugnen var upptagen av grönsakerna fick laxen gå i micron på crispläge i tio minuter eller så

Olivbröd hade vi till också. Alltihop blev mycket smakligt, finemang fredagsmat; snabbt och gott. Och så blev det mousserande vin till. Jag måste ju tänka på nyårslöftena (och här vill jag också påpeka att alla grönsaker var ekologiska). Visserligen blev det inte riktig champagne men det kan ju inte bli Bollinger och Taittinger varje vecka.

Inga kommentarer: