lördag 23 februari 2008

Fuskbrezel

Brezel, Brezl, Bretzel, Breze, Brezn, Bretzet, Bretzga, Bretschl... Kalla det vad du vill, hur som helst är detta bröd föregångaren till amerikanska Pretzels och det har en dokumenterad historia i Tyskland, framför allt de södra delarna, sedan 1100-talet, i sydligare delar av Europa sedan ännu tidigare.

Ursprungligen är det ett fastebröd och kringelformen skulle enligt vissa källor symbolisera två armar lagda i kors över bröstet, som i bön. Numer känns det mer som Bayern, öl och oktoberfestival.

Brezels finns i otaliga varianter; små, stora, söta, salta, tjocka och mjuka som bagels, tunna och hårda som Prezels och alla varianter däremellan. Äggulor och mjölk i degen eller bara mjöl och vatten. Det är bara att välja.

Fusket i dessa Brezels består i att jag inte doppar dem i kaustiksoda. Det ska man nämligen göra, sodan ger en speciell smak och hjälper till att ge färg under gräddningen. Jag fuskar och använder bakpulver. Inte samma sak men hellre fusk än frätskador.

brezel-1

Ungefärligt recept på Brezels
15 g jäst
4 dl vatten
720 g vetemjöl
1 msk honung
1 msk salt

1 liter vatten
2 msk bakpulver

1 ägg till pensling
havssalt, kummin, sesamfrön eller annat man tycker är kul att strö på

1. Blanda ut jäst och honung i vatten.
2. Tillsätt mjöl, knåda tio minuter eller så. Mängden mjöl och vatten är rätt ungefärlig eftersom jag stod och pytsade lite mjöl, lite vatten, lite mer mjöl, lite mer vatten osv.
3. Tillsätt salt och knåda tre minuter till.
4. Jäs två timmar eller mer i oljad plastlåda. Eller sätt in det i kylskåpet tills nästa dag.
5. Dela degen i tolv delar. Rulla ut varje del till en fingertjock rulle, forma kringlor och lägg på plåt. Strunta i om det blir snyggt, i senare moment ska de doppas i vatten och då kommer de ändå att tappa all form. Jäs 45 minuter till.
6. Koka upp vatten, ta av från värmen och blanda i bakpulver
7. Doppa varje kringla i vattnet. Lägg tillbaka på plåten, pensla med ägg och strö på salt och eventuellt någon mer krydda.
8. Grädda i mitten av ugnen, 225 grader i femton minuter.

5 kommentarer:

görel sa...

Mein Gott, du bist ehrgeizig !!

Anna sa...

Ambitiös, jag? Bara när det gäller mat. De blev rätt bra, trots avsaknaden av kaustiksoda. Inte riktigt äkta men bra ändå.

Angelica sa...

Alltså, det är inte alls svårt att göra Brez'n "på riktigt". Kaustiksodalagen är inte alls farlig så länge man inte håller den kokande, vilket man ändå inte ska göra. Använd hålslev, diskhandskar och fäll ner den där glassaken ovanför spisen om du har en sådan, så ska det nog gå bra.

Anna sa...

Ok, Angelica, jag ska fundera på det till nästa gång. Men som du säger, kaustiksodan kräver en del skyddsutrustning...

Angelica sa...

Mja, jag använde ingen skyddsutrustning och klarade mig alldeles utmärkt.