söndag 10 februari 2008

Nyponbröd revisited

Nytt försök med nyponbrödet som jag bakade för någon vecka sedan. Idag blir det lite skållning och tillsats av valnötter.

nyponbröd2-1

300 g grovt rågmjöl
5 dl vatten
2 dl vatten
25 g jäst
0,5 dl olja
1 msk honung
1 dl nyponmjöl
500 g vetemjöl special
100 g valnötter
1 msk salt

1. Skålla rågmjölet, dvs. koka upp vattnet och häll över rågmjölet. Blanda och låt stå några timmar. Eller ännu hellre till nästa dag.
2. Lägg det skållade mjölet i matberedare, lös upp jästen i två dl vatten och häll över mjölet, eller gröten rättare sagt. Blanda i olja, honung, nyponmjöl och vetemjöl, knåda tio minuter.
3. I med valnötter och salt, knåda tre minuter till. Det är kladdigt.
4. Jäs två timmar eller så, gärna i en stor plastlåda med lock.
5. Upp med degen på mjölat bakbord, knåda och dela i två delar, forma till limpor. Lägg limporna i 1,5-liters-formar och jäs i 1 timme ungefär.
6. Idag testar jag Martins tips och sätter ugnen på 275 grader, stoppar in en plåt med åtta isbitar på längst ner och sätter in mina bröd. Efter en kvart sänker jag värmen till 200, sätter in en termometer och låter brödet stå tills det är 98 grader inuti.

Jag skär en bit bara några minuter efter att brödet tagits ut ur ugnen och jäklar vad gott det var! Valnötter och nypon och mustig rågsmak, riktigt bra! I och för sig är nästan allt bröd gott precis när det kommit ut ur ugnen så jag får återkomma med en mer balanserad recension imorgon men än så länge är jag mycket nöjd!

2 kommentarer:

görel sa...

Mums! Det här brödet låter härligt och nyttigt. Jag har bakat så mycket baguetter coh annat vitt bröd på sistone, dags att göra lite grövre bröd, det här ska jag testa!

Anna sa...

Jag håller fast vid mitt första intryck, det blev ett gott bröd. Lite limpaktigt på ett positivt sätt, med ett mjukt innanmäte. Nyponsmaken blev inte så markant den här gången, valnötterna tog över. Fast jag gillar verkligen valnötter i bröd så det gör inget.
Jag har varit urdålig på att baka det senast året, det går i vågor det där, ibland bakar jag allt matbröd själv och sen kommer perioder då det inte blir nåt.